Destinul unui om te poate lua, uneori, prin surprindere. Atât de mult, încât subiectele de discuție pe care le-ai stabilit inițial sunt date pur și simplu peste cap de ceea ce afli în ultima clipă.

Așa s-a întâmplat în compania unui invitat special, Mihai Panaitescu, director al Teatrului de Artă din Deva, care ne-a făcut onoarea de-a ne povesti, în studioul Evenimentului zilei, la emisiunea ActReflect, cele mai importante jaloane din viața sa.

Este un om dedicat scenei, fără doar și poate. Simți asta din fiecare cuvânt pe care îl rostește. Dar a fost o perioadă, din prima tinerețe, când a parcurs o cu totul altă meserie, aceea de marinar.

Citește și:

Și din acest punct răsare mare surpriză. Pentru că în urmă cu 19 ani trece printr-o experiență cumplită. Vă spun doar atât, pentru moment, înainte de-a vă invita să urmăriți emisiunea.

Mihai Panaitescu, alături de alți lupi de mare, a fost răpit de pirați somalezi. Și nu doar o dată. De două ori a trecut printr-o asemenea extremă situație. Pentru invitatul nostru de azi, un om al scenei, a spune că ”viața bate filmul” nu e nici pe departe o simplă metaforă.

Dar poate că nimic nu este întâmplător. Mihai, omul, directorul, are dârzenia luptătorului și viziunea celui care dorește să facă din Teatrul de Artă din Deva o emblemă culturală a României. Și a Europei.

Citește și:

Să ai, ca instituție a Thaliei, câte 14 premiere într-un stagiune, nici măcar teatrele mari ale țării nu își îngăduie să spere.

Teatrul de Artă din Deva e de mai mulți ani un magnet pentru regizori și actori din întreaga Românie, dar și din străinătate, care vin aici pentru a demara proiecte de anvergură.