Reforma pensiilor a călcat cu stângul în dezbaterea parlamentară! În Franţa, reforma pensiilor, îndelung contestată de sindicate prin greve și manifestații în stradă, se pare că a călcat cu stângul și în dezbaterea parlamentară. Cele 22.000 de amendamente, propuse în special de opoziția de stânga, fac dificil procesul de examinare în Comisia specială, proces a cărui durată a fost deja prelungită.

Săptămână trecută, în șapte zile, pentru că deputații au lucrat și în weekend, de când proiectul noului sistem de pensii propus de guvern este analizat în Comisia specială de la Adunarea Națională, au fost trecute în revistă în jur de 7.000 de amendamente, cele mai multe fiind respinse.

Citește și: Banda nebună care a speriat Franţa a fost prinsă! Lovitură e desprinsă din filme. Alertă

Activitatea comisiei s-a prelungit până miercuri, însă pare imposibil ca în aceste trei zile să poată fi examinate restul de 15.300 de amendamente, mai ales că deputații din formațiunea Franța Nesupusă, stânga radicală, obstrucționează în continuu dezbaterea prin intervențiile lor, marcate frecvent de ridicări de ton, provocând un adevărat război al nervilor în comisie.

Această stare de fapt ar putea duce la situația ca în plen să ajungă săptămâna viitoare textul propus de guvern, ceea ce însă nu își dorește nimeni, pentru că atunci toate aceste zeci de mii de amendamente trebuie discutate unul câte unul, lăsându-le scena deschisă deputaților contestatari ai reformei pentru un adevărat spectacol în Adunarea Națională.

Guvernul este tot mai mult îndemnat de aleșii din tabăra puterii să îşi asume răspunderea pe reforma pensiilor şi să treacă legea fără dezbaterea clasică din Adunarea Națională, chiar dacă această procedură se folosește foarte rar în Franța. Guvernul nu s-a hotărât încă dacă să apeleze sau nu la această soluţie şi chiar astăzi ministrul pentru relaţia cu parlamentul, Marc Fesneau, a respins din nou această variantă.

„Noi nu vrem ca această dezbatere să fie trunchiată, ci dorim ca timpul care este alocat în parlament să fie utilizat în folosul francezilor”, a menționat Marc Fesneau.

Într-o nouă încercare de a-şi mobiliza trupele, președintele Emmanuel Macron i-a invitat pentru mâine seară la Palatul Élysée pe cei peste 300 de deputați din partidul prezidențial, La République En Marche, şi din partidele aliate la guvernare, cu care va discuta, desigur, și despre reforma pensiilor în contextul apropiatelor alegeri municipale de la jumătatea lui martie. Prin această reformă, guvernul promite un sistem de pensionare mai just și egal pentru toți, însă adversarii săi se tem că va crește vârsta de pensionare și va scădea cuantumul pensiilor.

Oponenții cei mai înverșunați ai președintelui Macron, din rândurile sindicatelor și ale partidelor stângii radicale, îl acuză că prin această reformă, care fragilizează sistemul pensiilor publice, caută să favorizeze anumite fonduri de investiții private, care se ocupă și cu pensiile private.

De altfel, pentru 17 februarie, când legea pensiilor este programată să ajungă în plenul Adunării Naționale, atât sindicatele de la căile ferate, cât și lucrătorii din transportul public parizian anunță “o lune neagră” de grevă generală, când nimic nu va circula.