Recalcularea pensiilor: Anunț făcut în urmă cu puțin timp. Vezi dacă și tu ești pe LISTA celor cu pensii mai mari începand cu 1 decembrie.

Recalcularea pensiilor! 5.600 de persoane intră în plată de astăzi. Pentru achitarea acestei creşteri de pensii până la sfârşitul anului, Ministerul de Finanţe a prevăzut la rectificarea bugetară 40 de milioane de lei în plus, bani care se adaugă altor plăţi restante şi cheltuieli identificate pe ultima sută de metri de noul guvern.

În urma rectificării, veniturile bugetului general consolidat se diminuează pe sold cu suma de peste 18 miliarde de lei, mai ales din cauza unei colectări mai reduse, iar cheltuielile cu aproximativ 2 miliarde de lei. Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale vor primi bani mai mulți. Este vorba de aproape 4 miliarde. În aceeași categorie intră și Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Citește și: Fondul Monetar Internaţional a anunţat că va acorda o sumă imensă pentru lupta cu noul virus apărut în China

Aşadar, rectificarea aduce un deficit care depăşeşte substanţial limita de 3% rezultată din reglementările europene, în principal fiind vorba de sume restante în domeniul asistenţei sociale, rambursării de TVA, plăţilor salariale şi de pensii, achiziţiei de medicamente, decontării de concedii medicale şi implementării de proiecte din Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

În acest sens, Consiliul Fiscal a avertizat că derapajele financiare consemnate de două rectificări bugetară din acest an sunt de natură permanentă şi, prin urmare, dificil de corectat. Instituţia, condusă de economistul Daniel Dăianu, consideră că o consolidare bugetară nu este posibilă în condiţiile menţinerii calendarului de aplicare a noii legi a pensiilor, potrivit Rador.