Raed Arafat rupe tacerea! Seful DSU a explicat de ce nu a intervenit in ziua tragediei de la Colectiv si a vorbit despre mobilizarea autoritatilor.

Raed Arafat sustine ca s-au folosit 64 de ambulante pentru interventia de la Colectiv, iar “spitalele au reusit sa faca o treaba extraordinara” din punct de vedere al mobilizarii.

Seful DSU, Raed Arafat, sustine ca nu a putut interveni in seara tragediei pentru ca organiza spitalele si discuta cu ministrul.

Bucureștiul a făcut față chiar foarte bine

„Bucureștiul, la Colectiv, în total s-au folosit 64 de ambulanțe, în total, din care 3 cu câte 4 tărgi. Ca cifră, număr, Bucureștiul a făcut față chiar foarte bine. Timpul: avem în 43 de minute, erau angrenate 48 de ambulanțe. Nu (e mult, n.r.)”, a declarat seful DSU la Marius Tucă Show, citeaza Mediafax.

Faza de intervenție acută a durat aproape 2 ore

Citește și: Alertă de coronavirus în București. Au fost confirmate încă opt cazuri

„Toată lumea a zis că orice capitală din Europa ar fi avut o problemă să mobilizeze astfel de forțe. Bucureștiul a mobilizat resurse – puteam să mobilizăm din alte județe dacă noi stiam că va dura foarte mult. Numai că faza de intervenție acută a durat aproape 2 ore. Ce este iarăși ok”, a mai explicat acesta.

Am fost criticat că vorbeam la telefon

„Când am sosit acolo, anumite lucruri le-am comandat eu, anumite lucruri le-am preluat. Am început să vorbesc – am fost criticat că vorbeam la telefon. Regulile de bază în medicină de dezastre spun că cel care coordonează nu pune mâna pe cazuri individuale. Obligatoriu. Discutam cu colegii, vedeam că se resuscitează pe jos, dar în același timp, grija mea era: la Floreasca îmi spuneau colegii că sunt 50 și ceva de bolnavi”, a explicat Arafat.

Spitalele au făcut o treabă extraordinară

„Când știi că ai 88 de intubați, îți trebuie aparate. Am început să dau telefoane, vorbeam cu ministrul Sănătății și îi spuneam: am nevoie de aparatură suplimentară. El a găsit la Fundeni, în altă parte. A fost o muncă titanică să ținem situația sub control. În prima noapte, singurele decese au fost cele din prespital, în afară de unul. În rest, spitalele au făcut o treabă extraordinară”, spune sursa citata.