Putin, vizită neașteptată în Siria! Se pregătește marea lovitură

Preşedintele Vladimir Putin se va deplasa mâine la Istanbul, în Turcia, pentru ceremonia de deschidere a gazoductului TurkStream. Până atunci însă Putin a făcut o vizită neaşteptată în Siria.

Preşedintele ales de ruși a sosit în Siria, la Damasc, unde a avut convorbiri cu președintele Bashar al-Assad. Vladimir Putin a vizitat Damascul pe fondul crizei americano-iraniene, a escaladării tensiunilor în Irak şi implicării Turciei în războiul civil din Libia.

Toate acestea, ca şi situaţia din Siria, vor fi discutat mâine, în Turcia, de preşedinţii Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdoğan, care, împreună cu premierul bulgar, Boiko Borisov, vor fi prezenţi la punerea în funcţiune a gazoductului TurkStream. Preşedintele rus s-a întâlnit cu Bashar al-Assad la punctul de comandă al forţelor ruse din Siria de la Damasc.

Citește și: Consumi cafea? Descoperire uimitoare. Uite ce beneficii îți poate aduce

Potrivit Kremlinului, Putin a subliniat distanţa uriaşă parcursă pe calea restabilirii statalităţii şi integrităţii teritoriale a Siriei. Liderul rus a menţionat, de asemenea, că la Damasc se văd cu ochiul liber semnele revenirii la viaţa paşnică.

Putin, vizită neașteptată în Siria! Focarul terorist din Idlib nu poate fi tolerat la infinit

Rusia şi Siria au declarat în repetate rânduri că focarul terorist din Idlib nu poate fi tolerat la infinit, deşi, conform acordului Putin – Erdoğan din 2017, armata siriană a suspendat pe termen nelimitat ofensiva în această provincie. Potrivit părţii turce, situaţia din Idlib va fi unul din subiectele importante ale convorbirilor dintre Putin şi Erdoğan de mâine.

Putin, vizită neașteptată în Siria! Rusia a aprobat de facto operaţiunea militară a Turciei în nordul Siriei, asigurând şi deconflictizarea între armata turcă şi cea siriană, iară acum a lăsat fără comentarii trimiterea militarilor turci în Libia, în sprijinul guvernului de acord naţional de la Tripoli, recunoscut de comunitatea internaţională.

De menţionat că, anunţând acest pas, preşedintele Erdoğan a invocat şi prezenţa în Libia a 2.500 de mercenari ruşi din compania privată militară Wagner, ce ar lupta de partea rivală, armata mareşalului Haftar. Acesta este susţinut de parlamentul libian din estul ţării, considerat, de asemenea, legitim, şi de guvernul provizoriu nerescunoscut.

Autorităţile ruse au negat prezenţa numiţilor mercenari în Libia

Autorităţile ruse au negat prezenţa numiţilor mercenari în Libia şi se delimitează, de altfel, oficial de orice activităţi ale acestora, inclusiv în Siria.

Rusia, pe de altă parte, are relaţii bune cu toate cele trei facţiuni libiene menţionate, dar a evitat să-şi asume rolul de mediator, mai ales pentru a nu se interfera cu interesele Uniunii Europene.

Importanţa Libiei pentru UE este crucială, ca sursă de petrol şi gaze, dar şi ca poartă a migraţiei ilegale. Nu este clar în ce măsură implicarea Turciei în Siria ar putea complica relaţiile acesteia cu Rusia, informează RRA.