Putin nu uita și nu iartă. Oficial. Este ultimul ordin care vizează România! Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei la București, o acuză pe Majestatea sa Margareta, fiica Regelui Mihai, chiar el o victimă a Rusiei, că răspândește minciuni NATO și că îl citează pe Trump.

Putin nu uita și nu iartă. În discursul adresat diplomaților, fiica Regelui Mihai a vorbit și despre agresiunile rusești în Europa de Est comise în urma Pactului Ribbentrop-Molotov, dar şi despre cele recente asupra Georgiei şi Ucrainei.

„ Mă întreb dacă facem destul, având în vedere problemele cu care ne confruntăm în Ucraina şi îm jurul Mării Negre. Permiteţi-mi să vă reamintesc atacurile Rusiei asupra securităţii noastre, de la atacul asupra Georgiei din 2008, până la atacul asupra Ucrainei din 2014 şi intervenţia militară rusă în Orientul Mijlociu în 2015, s-au întâmplat în partea noastră a lumii, în ceea ce numim ‘flancul sudic’ al NATO. Dar cu toţii ar trebui să rămânem fideli principiului nostru cardinal, potrivit căruia securitatea europeană este indivizibilă, aceasta este lecţia pe care am învăţat-o din ororile secolului trecut”, a spus Majestatea sa Margareta.

Citește și: Noul premier al Rusiei a intrat în pâine! Care este primul plan. Cetățenii sunt uimiți

Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei la București, a reacționat pe pagina de Facebook a ambasadei, acuzând-o pe Majestatea sa Margareta că răspândește minciuni și face propagandă NATO: „Doamna Margareta a dat dovadă de o îngrijorare care era demnă de o întrebuințare mai bună. (…) În spiritul celor mai grave fobii istorice cultivate încă în “Vechiul Regat” și cu nimic mai presus decât standardele industriei de mainstream occidentale care ne produce fake news, știri false, Custodele Coroanei a decis să ‘probeze’ mantaua de strateg politic. Toate acestea se bazează pe fake news-urile deja menționate, pe care propaganda NATO le infiltrează zilnic în mintea oamenilor de rând.”

Totodată, totodată Ambasada Rusiei a afirmat că unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Regatul României, în 1918, s-a făcut în acelaşi mod în care Crimeea s-a unit cu Rusia.

Iulian Chifu, analist politic, spune că nu este pentru prima oară cand ambasadorul Kuzmin are asemenea reacţii incalificabile: „Majestatea Sa a fost în deplină concordanţă cu realitatea istorică, cu poziţia oficială a României şi nu este pentru prima oară cand ambasadorul Kuzmin are asemenea reacţii incalificabile, inacceptabile. Ministerul Afacerilor Externe ar trebui cel puţin să-l cheme pe ambasador şi să-i înmâneze o notă de protest pentru modul în care se raportează la postura sa de diplomat şi, considerând faptul că este un recidivist, ar putea să evalueze şi posibilitatea ca să-i retragă acreditarea României”, a spus analistul.

În acest sens,  mai multe personalităţi civile şi organizaţii au reacționat după atacul Ambasadei Rusiei, considerând că sfidează istoria României, iar tinerii monarhiști au creat și o petiție online de protest.