Programul „O familie, o casă” înlocuiește Prima Casă. Vezi condițiile și de ce va fi afectată piața imobiliară

Programul „O familie, o casă” înlocuiește Prima Casă. Vezi condițiile și de ce va fi afectată piața imobiliară
Programul „O familie, o casă” înlocuiește Prima Casă. Vezi condițiile și de ce va fi afectată piața imobiliară
Autor:

După ce la începutul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial nouă formulă de calcul pentru creditele de tip Prima Casă, Prima mașină și Investește în tine, Guvernul României pregătește o nouă lovitură care va afecta în mod direct piața imobiliară.
Guvernul României a pregătit deja o Ordonață de Urgență prin care va înlocui programul Prima Casă cu „O familie, o casă”.
Potrivit OUG, „locuintele eligibile pentru finantarea prin Program sunt imobilele cu destinatia de locuinta, cu suprafata utila de minim 50 mp si maxim 100 mp, alcatuite din cel putin doua camere de locuit, cu terenul, caile de acces, anexele gospodaresti, facilitatile, dependintele, dotarile si utilitatile, aferente acestora, care satisfac cerintele de locuit ale unei persoane sau familii”.

Programul „O familie, o casă” exclude locuințele vechi

Unul dintre criteriile noului program exclude posibilitatea de achiziționa locuințe mai vechi de 5 ani. Astfel, ținând cont că o bună parte din tranzacțiile imobiliare sunt efectuate prin actualul program, Prima Casă, este de așteptat ca numărul tranzacțiilor să scadă brusc. Practic, persoanele care vor dori să îți achiziționeze o locuință mai veche de 5 ani vor fi nevoite să apele la creditul ipotecar sau o altă formă de finanțare, deoarece în cadrul programului O familie, o casă vor fi eligibile doar apartamente și case noi.

Categoriile de locuinte prevazute la programul O familie, o casă sunts:
a) locuinte noi – locuinte care au mai putin de un an de la data finalizarii constructiei, reprezentand data procesului verbal de receptie, cu conditia sa nu fi fost inchiriata sau vanduta unei persoane fizice.

b) locuinte utilizate – locuinte cu o vechime intre unu si cinci ani de la data data finalizarii constructiei, reprezentand data procesului verbal de receptie .
În sensul prezentului Program, locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat în înţelesul prezentei ordonanţe de urgenţă sunt asimilate locuinţelor din Program.

Condiții O familie, o casă

Este de așteptat ca noul program să intre în vigoare chiar pe parcursul anului 2019. Potrivit detaliilor prezentate de Ministerul de Finanțe, persoanele care vor fi acceptate vor putea să ceară o perioadă de grație de maxim 3 ani, timp în care aceștia nu vor achita rata aferentă creditului.
Durata creditului garantat va fi de maxim 20 ani, iar costul acestuia de 5,5%/an. La programul O familie, o casă vor putea aplica persoanele cu vârsta de până al 55 de ani.

O persoana sau o familie, formata din cel putin doi membri adulti sau din minim un adult si un copil, nu poate detine decat un credit finantat prin Program sau Programul „Prima casa”.

Veniturile nete ale persoanei sau familiei la data solicitarii creditului garantat nu pot depasi valoare de 8.000 lei pe persoana, 10.000 lei pentru o familie cu doi membri sau o familie formata dintr-un adult si un copil, 11.000 lei pentru o familie cu trei membri sau o familie formata dintr-un adult si doi copii, si 12.000 lei pe familie formata din doi adulti si minim doi copii. Sunt luati in considerare si copii aflati in plasament definitiv in cadrul familiilor sau unui asistent maternal.
Pentru a vedea o listă cu locuințe eligibile la programul O familie, o casă puteți accesa site-ul de imobiliare New.Flatfy.ro. Aici veți găsi cele mai noi ansambluri rezidențiale și locuințe din fiecare oraș. Totodată, veți putea vedea descrieri ample, schițe ale locuințelor și liste de prețuri. (P)

Ultimele stiri

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

Leave a Reply


* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

[wysija_form id="7"]

X