Procurorii au luat o decizie în dosarul Colectiv. Patronii clubului şi patroana firmei de artificii riscă să stea după gratii până la 14 ani de detenţie. Vinovații riscă ani grei de detenție

Patronii clubului şi patroana firmei de artificii sunt acuzați de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi, într-un caz, distrugere de probe. Judecătorul de la Tribunalul Bucureşti va finaliza luni dezbaterile în acest dosar. Vizați în acest dosar sunt și pompierii trimişi în judecată, şi va stabili data la care va fi luată o decizie. Tribunalul Bucureşti este prima instanţă sesizată în acest caz.

Citește și: Raed Arafat rupe tacerea! Explicatia interventiei de la Colectiv: "Spitalele au facut o treaba extraordinara"

Reprezentantul Parchetului General a cerut în instanță condamnarea la câte 12 ani și 10 luni de închisoare a celor trei patroni ai clubului Colectiv. Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu sunt judecați pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare din culpă în formă agravantă și neluarea măsurilor legale pentru securitatea în muncă. Procurorul a afirmat că patronii de la Colectiv au dat dovadă de o indolență vecină cu intenția. La citirea rechizitoriului, acuzarea a citat din declarația persoanei care le-a vândut buretele aplicat pe tavan și care spune că Anastasescu, Gancea și Mincu au ales varianta cea mai ieftină, de 9,9 lei metrul pătrat fără TVA, buretele nefiind ignifugat. În cazul proprietarei firmei de artificii, Daniela Niță, procurorii au cerut 14 ani și 6 luni de detenție, fiind acuzată și de distrugere de probe, iar pentru cei doi pirotehniști implicați, câte 12 ani și 10 luni de detenție. Procurorul arată că pirotehniștii “aveau posibilitatea să refuze montarea jerbelor de artificii în Colectiv”.

La începutul săptămânii, procurorul DNA a solicitat 14 ani de închisoare pentru fostul edil Cristian Popescu Piedone, iar familiile victimelor au cerut de la el și de la primărie despăgubiri de sute de milioane de euro, potrivit Rador.