Reacția Ambasadei Rusiei la București este de-a dreptul stupefiantă. Totul se petrece după un eveniment petrecut săptămâna trecută, organizat de Casa Regală a României.

Cu acea ocazie, Principesa Margareta, custodele Coroanei, s-a întâlnit cu reprezentanții Corpului Diplomatic acreditat la București.

În discursul său, Principesa a vorbit, între altele, despre tensiunile provocate de Federația Rusă în Ucraina și în Georgia, dar și în Orientul Mijlociu.

Se pare însă că iritarea Rusiei vine din cu totul alt motiv. Acesta e legat de referirea Principesei Margareta la ”odiosul Pact Ribbentrop-Molotov, semnat de dictaturile ucigașe ale secolului al XX-lea”, după cum arată portalul www.dcnews.ro, care face referire la remarca istoricului Tudor Vișan-Miu, cel care a scos în evidență atitudinea Rusiei față de reprezentanta Casei Regale a României.

Citește și: Sotia lui Andrei Duban, surprinsa in bratele altui barbat: "O minte perversa"

Dar iată pentru început acea parte din discurs, a Principesei, de săptămâna trecută, care i-a făcut pe ruși să tresară.

„Susţinem cu toată inima eforturile actuale ale NATO de a stimula apărarea aliaţilor noştri baltici; securitatea lor rămâne securitatea noastră.

Salut şi contribuţiile aliaţilor noştri în apărarea României.

Dar mă întreb doar dacă facem destul, având în vedere problemele cu care ne confruntăm în Ucraina şi în jurul Mării Negre.

Permiteţi-mi să vă reamintesc: toate atacurile Rusiei asupra securităţii noastre, de la atacul asupra Georgiei din 2008 până la atacul asupra Ucrainei din 2014 şi intervenţia militară rusă în Orientul Mijlociu în 2015 s-au întâmplat în partea noastră a lumii, în jurul a ceea ce obişnuia să fie numit ‘flancul sudic’ al NATO.

Am sporit bugetele noastre de apărare şi vom continua în acest sens.

Dar cu toţii ar trebui să rămânem fideli principiului nostru cardinal potrivit căruia securitatea europeană este indivizibilă; aceasta este lecţia pe care am învăţat-o din ororile secolului trecut”, a spus Principesa Margareta.

Ei bine, ca răspuns la toate acestea, Ambasada Rusiei la București, arată sursele citate, a publicat pe propria pagină de Facebook un răspuns pe cât de tăios, pe atât de jignitor la adresa Principesei Margareta.

În primul rând, diplomații ruși o numesc ”doamna Margareta” sau ”o persoană de sânge regal”.

După care urmează remarca Ambasadei despre discursul Custodeului Coroanei României :

„A decis să probeze „mantaua de strateg geopolitic”, care are grija securității și bunăstării nu doar a propriului stat, ci și cel puțin a unei jumătăți din Eurasia și a întregului spațiu euro-atlantic.

Din păcate, în comparație cu grandiozitatea planului, concluziile și rețetele propuse s-au dovedit a fi dureros de primitive și ușor de recunoscut”, se arată în textul Ambasadei.