Prima zi de Crăciun pentru creştinii de rit vechi este sărbătorită azi.

Creştinii ortodocşi şi greco catolici îl sărbătoresc, astăzi, pe Sfântul Ioan Botezatorul, ultimul proroc al Vechiului Testament. Aproape două milioane de români îşi sărbătoresc onomastica.

Tot astăzi, pentru creştinii de rit vechi este prima zi de Crăciun. În Banat sunt aproape 23 de mii de cetăţeni români de origine sârbă care ţin sărbătorile după calendarul iulian, întârziat cu 13 zile faţă de cel nou, pe care Biserica Ortodoxă Română l-a adoptat în 1924.

Prima zi de Crăciun sărbătorită de sârbii din Arad

Citește și: Ce NU au voie sa faca barbatii de Dragobete! Le va merge prost tot anul

La biserica sârbească din cartierul arădean Gai, în cursul serii zeci de credincioși sârbii au participat la slujba de Ajun de Crăciun.

Au început Crăciunul cu o tradiție veche și specială: aprinderea ‘Badnjak’-ului sau stejarului. Lumina flăcării trunchiului de stejar aduce noroc și sănătate, fertilitate semănăturilor și vitelor și triumful asupra întunericului.

Sârbii au ținut post și în ajunul Crăciunului. Așadar, după încheierea slujbei, arădenii care au participat la eveniment au primit fasole bătută cu ceapă şi un pahar de vin. Astăzi, în ziua de Crăciun, în familie sârbeşti sunt deja pregătite mâncărurile tradiționale, printre care și celebra cesniţa, plăcinta cu bănuț