Presa internațională despre coronavirus. OMS avertizează de riscul unei pandemii. Epidemia de coronavirus rămâne principalul subiect urmărit de presa internaţională, în contextul în care China înregistrează o scădere a ratei de îmbolnăviri însă ţări precum Italia şi Iranul raportează o înmulţire rapidă a cazurilor.

În Italia, numărul deceselor cauzate de coronavirus a ajuns la 7, bilanţul anunţat de autorităţi indicând peste 210 cazuri de îmbolnăvire, dintre care cel puţin 160 doar în regiunea Lombardia, transmite agenţia Ansa.

Toate școlile din regiunile Veneto, Lombardia și Piemont, de toate tipurile și nivelurile, vor fi închise până la 1 martie, scrie Euronews.

Citește și: Bilanț îngrijorător! 110 țări sunt afectate de virusul COVID-10. Ce spune OMS?

“Coronavirusul testează graniţele deschise ale Europei”, opinează The New York Times iar The Washington Post merge pe aceeaşi idee, comentând că “Milano, cel mai apropiat oraş de focar, este al doilea cel mai aglomerat aeroport al ţării. Dacă virusul se extinde în Italia, ţările europene vecine vor fi nevoite să dea înapoi de la idealul graniţelor deschise, în numele securităţii. Altfel, coronavirusul va apărea altundeva pe continent, aşa cum a făcut în Italia: fără niciun avertisment”, atenţionează Washington Post.

Europa este „preocupată” din cauza răspândirii coronavirusului în Italia şi este pregătită să ajute autoritățile italiene, scrie La Repubblica. La cererea guvernului de la Roma, Comisia Europeană va putea coordona sosirea medicilor, laboratoarelor, experților și medicamentelor din alte țări ale UE.

Începând de marţi la Bruxelles, o misiune comună a Centrului European pentru Boli (ECDC) și a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) va urmări îndeaproape evoluţia focarelor din Italia. Deja ECDC a ridicat nivelul de risc al virusului COVID- 19 de la scăzut, la „moderat spre mare”, mai arată La Repubblica.

În acest context, Comisia Europeană a anunţat că a alocat un fond suplimentar de peste 230 de milioane de euro pentru a contribui la lupta internaţională împotriva răspândirii coronavirusului, notează La Libre Belgique. Comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a precizat că din această sumă, “114 milioane vor fi plătite OMS în cadrul apelului său pentru o stare de pregătire globală, 15 vor merge la ţări partenere din Africa pentru a le întări rezilienţa şi planurile de pregătire, 100 vor finanţa cercetarea pentru vaccinuri şi tratamente. În sfârşit, trei milioane vor susţine eforturile statelor membre de furnizare de echipamente de protecţie Chinei şi de repatriere a cetăţenilor lor”, precizează La Libre Belgique.

Bursele mondiale scad din nou, din cauza coronavirusului, titrează La Tribune din Franţa şi precizează că “Niciunul din marii indici bursieri europeni nu scapă de îngrijorările legate de extinderea epidemiei de coronavirus în afara Chinei, care ameninţă economia mondială. Sectoarele auto, al materiilor prime, al turismului şi al luxului, mai sensibile la încetinirea economică, au scăzut cel mai mult”.

Şi Iranul înregistrează o creştere rapidă a numărului de îmbolnăviri cu coronavirus. Autorităţile de la Teheran neagă că numărul deceselor ar fi ajuns la 50 doar în oraşul Qom, aşa cum a afirmat un parlamentar reformist, şi susţin că doar 12 persoane şi-au pierdut viaţa din cauza coronavirusului, informează The Guardian. “Numărul deceselor comparat cu numărul îmbolnăvirilor confirmate este mai ridicat în Iran decât în orice altă ţară, inclusiv China şi Coreea de Sud. Autorităţile din Afganistan, Bahrain, Kuwait şi Irak au raportat primele cazuri de îmbolnăviri, în toate acestea fiind vorba de persoane care au venit din Iran, comentează The Guardian. Iranul este în atenţia presei internaţionale şi din prisma acordului nuclear semnat în 2015, în contextul în care miercuri, reprezentanţi din China, Rusia, Franţa, Germania şi Marea Britanie se vor întâlni la Viena cu oficiali de la Teheran pentru a discuta despre continuarea acordului. Cele cinci ţări “vor încerca să convingă Iranul să revină la termenii acordului, după ce Teheranul s-a îndepărtat de prevederile documentului în semn de protest faţă de retragerea SUA şi reimpunerea de sancţiuni, aminteşte Reuters. Franța, Germania şi Marea Britanie au acuzat Iranul în ianuarie că încalcă termenii acordului şi au cerut activarea mecanismului de soluţionare a disputelor, care ar putea duce la impunerea de noi sancţiuni.