Premierul Ludovic Orban face dezvăluiri incendiare. Într-un interviu pentru Antena 3, premierul Ludovic Orban a vorbit despre scorul obținut la alegerile prezidențiale, „cea mai categorică victorie la care a câștigat un candidat împotriva PSD și cea mai categorică înfrângere a PSD la alegerile prezidențiale”.

Premierul Ludovic Orban face dezvăluiri incendiare. Culisele victoriei lui Iohannis. Redăm interviul integral:

Reporter: Un scor așteptat în momentul de față după ce ați aflat deja rezultatele?
Ludovic Orban: Obiectivul nostru a fost să obținem un scor de peste 65%. Așa cum arată datele exit-poll-ului și numărătoarea paralelă, cel mai probabil vom atinge acest obiectiv. Este cea mai categorică victorie la care a câștigat un candidat împotriva PSD și cea mai categorică înfrângere a PSD la alegerile prezidențiale. Le mulțumim românilor care au avut încredere în preşedintele Iohannis și în Partidul Național Liberal și le garantăm că nu îi vom dezamăgi.
Reporter: În momentul de față, cu o asemenea victorie, se schimbă ceva în parlament?
Ludovic Orban: La nivelul parlamentului, după cum bine știți, am reușit să coagulăm formațiunile parlamentare altele decât PSD, am reușit să creăm o majoritate parlamentară care a permis trecerea moţiunii de cenzură și ulterior învestirea guvernului pe care îl conduc. Există o majoritate parlamentară, e adevărat, fragilă, compusă din mulți parteneri. În schimb în ceea ce ne privește pe noi, noi avem niște înțelegeri pe care le-am făcut cu partenerii, pe care le vom respecta și din punctul nostru de vedere poate să existe această majoritate parlamentară și proiectele guvernului pot să fie adoptate cu susținerea acestei majorități parlamentare. Cel mai probabil, președintele când s-a referit la construcția unei majorități parlamentare s-a referit la o majoritate parlamentară mai largă, mai solidă, mai unitară, care să se nască în urma alegerilor…
Reporter: Asta voiam să vă întreb. La ce s-a referit /preşedintele/?
Ludovic Orban: …fie alegeri anticipate, fie alegeri la termen.
Reporter: Aveți un plan pentru declanșarea alegerilor anticipate, pentru că președintele părea destul de sigur în momentul în care a spus că se va implica personal în crearea unei noi majorități parlamentare?
Ludovic Orban: Ştiți clar că încă de la lansarea procedurii moțiunii de cenzură noi am spus că în cazul în care moţiunea de cenzură va reuşi, prima noastră opţiune o reprezintă alegerile anticipate, care dau posibilitatea românilor să voteze un parlament care să fie o oglindă fidelă a opțiunilor politice actuale ale românilor. Sigur că la alegeri anticipate nu se ajunge foarte simplu. Este este necesar un acord politic între formațiuni care să dețină cam jumătate din parlament să care să ofere o minimă garanție că se respectă condițiile constituționale care să ducă la dizolvarea parlamentului, care sunt stabilite clar în Constituție și stabilesc că e necesară respingerea a două propuneri de guvern de către parlament. Sigur că vom căuta parteneri pentru a putea ajunge la o astfel de înțelegere politică, un astfel de pact politic. Deocamdată în afară de PNL, doar USR a mai declarat clar că își dorește alegeri anticipate. Vom vedea dacă putem să realizăm un astfel de pact. Altfel, dacă nu are loc o astfel de înțelegere între niște parteneri politici serioși, există riscul să creezi o criză guvernamentală care să nu ducă la alegeri anticipate și care se ducă la a doua formulă de guvernare, la o învestire oarecum… dacă vă duceţi aminte la învestirea guvernului, că m-au întrebat de ce nu sunteți așa de emoționat și de… Nu e nicio problemă, că la a doua învestire nu mai votăm noi și o să fie obligați cei de la PSD și de la PRO România să voteze ei învestirea guvernului, pentru că din punctul nostru de vedere la a doua învestire, dacă nu trece guvernul, se ajunge la alegeri anticipate, adică exact deznodământul, prima noastră opțiune.
Reporter: Ok. Câteva întrebări scurte despre guvern. În momentul de față veți veni cu rectificarea bugetară și când?
Ludovic Orban: Există deja creionată rectificarea bugetară. În cursul zilei de mâine ministrul finanțelor se va întâlni…
Reporter: /Luni/ adică?
Ludovic Orban: Da. Adică mâine. E deja astăzi?
Reporter: Nu, nu, o să /…/.
Ludovic Orban: Da, da, în cursul zilei de astăzi ministrul finanțelor se va întâlni cu miniștrii pentru a discuta forma finală a rectificării. Ulterior voi avea probabil în cursul zilei de mâine o întâlnire cu ministrul finanțelor pentru a aduce la forma finală rectificarea, care va fi adoptată la prima ședință de guvern, cel mai probabil.
Reporter: Acel mesaj care tot s-a propagat, despre tăierea pensiilor și salariilor?
Ludovic Orban: Astea sunt minciunile de campanie ale PSD. Eu, preşedintele PNL, eu sunt semnatar al sesizării la Curtea Constituțională, eram deputat, în 2011 parcă a fost, eu am semnat sesizarea la Curtea Constituțională, în urma căreia Curtea Constituțională a decis că pensiile pe contributivitate nu pot fi tăiate pentru că sunt un drept de proprietate care a fost dobândit prin plata contribuțiilor cât timp persoana a fost activă. Nu se taie. Noi dorim creșterea veniturilor oamenilor, creșterea salariilor, a pensiilor, îmbunătățirea mediului de afaceri care să ducă la creșterea cifrei de afaceri, a profiturilor companiilor, pentru că întotdeauna într-o țară în care afacerile merg bine e o țară care prosperă și care până la urmă cei mai mulți români o duc bine.
Reporter: Bugetul de stat până când va veni?
Ludovic Orban: Obiectivul nostru e acela de a-l adopta până la sfârșitul anului.
Reporter: Şi se discută, aveți în calcul și vreo remaniere guvernamentală, în momentul de față există o variantă?
Ludovic Orban: Cum să vorbim de remaniere guvernamentală? Astea sunt nişte fitile aruncate fără nici un fel de sens. Nici poveste de așa ceva. Eu am încredere în toată echipa guvernamentală.