Povestea Sfinților Apostoli Petru și Pavel! Uite ce NU au voie să facă FEMEILE în această ZI SFÂNTĂ

Povestea Sfinților Apostoli Petru și Pavel! Uite ce NU au voie să facă FEMEILE în această ZI SFÂNTĂ
Povestea Sfinților Apostoli Petru și Pavel! Uite ce NU au voie să facă FEMEILE în această ZI SFÂNTĂ
Autor:

În fiecare an, pe 29 iunie, românii îi sărbătoresc pe Apostolii Petru şi Pavel. Biserica a hotărât că Apostoli să fie cinstiţi în aceeaşi zi deoarece în aceeaşi zi şi în acelaşi an au pătimit moarte de martiri la Roma. Sfântul Apostol Petru a fost răstignit cu capul în jos, iar Sfântul Apostol Pavel a fost martirizat prin tăierea capului.

În această zi, tradiția spune că, femeile nu au voie să mănânce mere până în ziua praznicului, pentru a nu-i supăra pe cei trecuţi la viaţa veşnică din familia respectivă. În schimb, femeile vârstnice „au dezlegare” la mere abia la sărbătoarea Sfântului Ilie.

Tradiția ne spune că până pe 29 iunie nu se scutură merii; se crede că, dacă se respectă această datină, sunt ocrotite ogoarele de căderea grindinei. Tot acum, Sânpetru pocneşte din bici, iar scânteile care apar cu acest prilej se transformă în licurici, care-i călăuzesc pe călătorii rătăciţi pe drumuri de munte sau în pădure, potrivit evz.ro.

Povestea celor doi Apostoli:

Sfântul Apostol Petru, iudeu de neam, locuia în Capernaum şi era de meserie pescar, fiu al pescarului Iona şi frate al Sfântului Apostol Andrei. L-a cunoscut pe Iisus prin fratele său Andrei, cel dintâi chemat la apostolat. Petru a mărturisit public, în Cezareea Philippi, că Iisus este Mesia (Matei 16, 16-17).

Cu voia lui Dumnezeu, Sfântul Petru a fost lăsat însă să se lepede de trei ori de Hristos. Trei sunt motivele pe care arhimandritul Ilie Cleopa le găseşte pentru căderea Sfântului Petru: Dumnezeu a dorit să se smerească mai mult, să plângă mai cu amar în toată viaţa sa, aşa cum arată Sfântul Evanghelist Matei: „Şi Petru şi-a adus aminte de cuvântul lui Iisus, care zisese: Mai înainte de a cânta cocoşul, de trei ori te vei lepăda de Mine. Şi ieşind afară, a plâns cu amar” (Matei, 26, 75). Iar cea de-a treia cauză pentru care a fost lăsat să cadă este că durerea şi dragostea pentru Hristos vor mări mila Sfântului Petru pentru cei păcătoşi (vol. „Predici la praznice împărăteşti şi la sfinţii de peste an”, 1996).

După Pogorârea Duhului Sfânt, Sfântul Petru, cu nespusă râvnă şi cu putere de sus, lepădând frica şi aruncând vălul îndoielii, a fost cel dintâi care a vestit poporului evreu pe Iisus Hristos, Cel răstignit şi Înviat (Faptele Sfinţilor Apostolilor, cap. 2). Sfântul Petru a suferit moartea martirică la Roma.

Sfântul Apostol Pavel se numea înainte Saul, fiind evreu din seminţia lui Veniamin, zelos apărător al Legii Vechi şi aprig prigonitor al Bisericii lui Hristos.

Ultimele stiri

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

Leave a Reply


* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

[wysija_form id="7"]

X