Povestea familiei care a primit un sat, la Dosar România

„Stăpânii Nadăşului", de Ionuţ Cărpătorea, poate fi urmărit miercuri, de la ora 21.00, la TVR 1

Povestea familiei care a primit un sat, la Dosar România
Povestea familiei care a primit un sat, la Dosar România

Nadăşul era un sat ca oricare altul de la poalele Munţilor Zarandului, până când a ajuns subiect de discuţie la nivel naţional. În urmă cu doi ani, Viorica şi Mihai Colţeu, o familie din Arad a reuşit să câştige în instanţă aproape toată suprafaţa satului. Mai mult, soţii Colţeu au început acţiunile de evacuare a unor săteni despre care susţin că ocupau abuziv anumite terenuri. Sătenii spun însă că au dobândit acele terenuri în mod legal, în urmă cu zeci de ani, dar acest lucru nu a putut opri demolarea anumitor gospodării.

Familia Colțeu are acum peste 8.700 de hectare de teren în Nadăş, suprafaţă pe care au dobândit-o în calitate de moştenitori ai Ecaterinei Mairovitz. Aceasta susţinea că este strănepoata de soră a soţiei grofului Iosif Grosz, care a avut o exploatare forestieră la Nadăş. Ecaterina Mairovitz a cerut iniţial restituirea a 56,25% din patrimoniul firmei grofului, dar, după decesul ei, soţii Colţeu au reuşit să obţină mult mai mult: aproape tot satul. Deşi dosarul de naţionalizare menţionează o suprafaţă de 4500 de hectare care ar fi fost confiscată de statul comunist de la firma grofului, justiţia a acordat familiei Colţeu aproape dublu, peste 8700 de hectare.

Ultimele stiri

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

Leave a Reply


* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

[wysija_form id="7"]

X