Postul Crăciunului 2019. Când începe POSTUL bucuriei. Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului în 2019 începe vineri, 15 noiembrie, și se încheie marți, pe 24 decembrie, în ajunul Crăciunului. Prima dezlegarea la pește va fi joi, 21 noiembrie, de Intrarea in Biserica a Maicii Domnului.

Conform tradiției, Postului Crăciunului este de asprime mijlocie, fiind un post al bucuriei. De aceea, pe lângă abținerea de la consumul de carne și alte renunțări de origine animală, Biserica propune ca lunea, miercurea și vinerea să se consuma mâncare fără ulei. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv se dezleagă de untdelemn, pește și vin.

Citește și:

Postul Crăciunului este de asprime mijlocie față de cel al Paştelui, având 15 zile de dezlegări la peşte, și altele la ulei şi vin.

Tradiții, obiceiuri și superstiții în ajunul Crăciunului

Se zice, din timpuri vechi, că în noaptea de Ajun nu e bine să dormi pe paie sau în grajdul animalelor, fiindcă în această noapte boii vorbesc între ei despre Mântuitorul Hristos care s-a născut în iesele și pe care aceștia l-au încălzit cu suflarea lor.

În Ajun de Crăciun cerurile se deschid, dar această minune nu poate fi văzută decât de cei mai credincioși oamenii și buni la suflet.

Citește și:

O superstiție ne învață că în noaptea de Crăciun nu trebuie să deschidem ușa nimănui pentru că ne va zbura norocul din casă.

Un alt obicei este ca în ziua de Ajunul Crăciunului, preotul, dar și cântăreții bisericești să umble cu icoana nașterii lui Iisus Hristos.

Alte obiceiuri în seara dinaintea Crăciunului sunt următoarele:

  • Se spune că pentru a avea noroc, în decursul vieții, nu trebuie să mănânci nimic în ajun de Crăciun;
  • Cei care cresc albine nu trebuie să dea nimic din casă în ziua de Ajun, pentru ca albinelor să le meragă bine și să nu le piardă la roit;
  • Gospodinele trebuie să gătească pentru masa de Ajun  multe bucate, pentru a le avea și în anul următor;
  • În ajunul Crăciunului se pune puțină otavă, iarbă care crește în același an, după ce câmpul a fost cosit  pe masă, care după sărbători se va da vacilor să o mănânce, astfel le va merge bine și se vor înmulți;
  • În ajunul de Crăciun este bine să li se dea copiilor să mănânce dovleac pentru a fi sănătoși tot anul, etc.