Activiştii de mediu din Iaşi au lansat o petiţie pentru salvarea unei păduri de la marginea oraşului, o arie protejată formată din arbori seculari.

Iniţiatorii le cer autorităţilor să oprească tăierile de copaci, pentru că dispariţia acestora ar urma să afecteze şi fauna din zonă.

Pădurea Bârnova-Repedea, aflată la marginea Iașiului, se întinde pe mai bine de 12.000 de hectare și este sit Natura 2000, adică face parte din Rețeaua europeană de protejare a biodiversității.

Au căzut inclusiv stejari de 250 de ani

Activiștii de mediu spun că în urmă cu trei săptămâni, Direcția Silvică a trecut la tăieri masive în zonă, urmând să exploateze aproximativ 1.600 de metri cubi de lemn. Sub drujbele silvicultorilor au căzut inclusiv stejari de 250 de ani, spun iubitorii de natură, care au remarcat cu îngrijorare situația și au reacționat.

Demersul încearcă să atragă atenția autorităților

Citește și: Incredibil! Ce au descoperit autoritatile in lacul de acumulare Varsolt

Așa a apărut petiția “Salvați codrii seculari ai Iașiului”, care a strâns în doar câteva zile 6000 de semnături. Demersul încearcă să atragă atenția autorităților că tăierea arborilor bătrâni este o pierdere uriașă pentru biodiversitate.

Potrivit specialiștilor, arborii seculari ar trebui lăsați să moară în picioare, pentru că așa se conservă habitatul pentru vietățile din zonă. Refacerea pădurii, așa cum este ea acum, va dura sute de ani, se arată în petiția care a ajuns și în atenţia ministrului interimar al mediului.

Costel Alexe a anunțat că în această săptămână va fi organizată o dezbatere, la care vor fi prezenți și reprezentanții Romsilva și că se va căuta cea mai bună soluție pentru pădurea din preajma Iașiului, informeaza RRA.