Peste 65% dintre comercianti gasiti cu nereguli la comercealizarea alimentelor de sarbatori. Rezultatele actiunilor de control la operatorii economici care au comercializat produse alimentare specifice sarbatorilor de iarna sunt ingrijoratoare.
In perioada 25.11-20.12.2019,  comisarii ANPC au desfasurat actiuni de control la nivel national, care au vizat calitatea, modul de etichetare si comercializare a produselor alimentare specifice sarbatorilor de iarna.
Au fost controlati 1442 operatori economici, constatandu-se abateri la 945 (~ 65,5%) dintre acestia.
A fost verificata o cantitate de cca. 93751 kg produse alimentare specifice sarbatorilor de iarna, constatandu-se ca cca. 17936 kg (19,13%) nu se incadrau in prevederile legale privind protectia consumatorilor.

Masuri dispuse de inspectorii ANPC

Ca urmare a deficientelor constatate, comisarii ANPC au dispus urmatoarele masuri:
– oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a 3148 kg produse alimentare specifice sarbatorilor de iarna in valoare de 54890 lei, produse improprii consumului uman;
– oprirea temporara de la comercializare a cca 9508 kg produse alimentare specifice sarbatorilor de iarna, in valoare de 201849 lei pana la remedierea neconformitatilor constatate;
– aplicarea de 1302 sanctiuni contraventionale dintre care 593 avertismente si 709 amenzi contraventionale in valoare de 3.610.900 lei pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.
Eduardt Cozminschi, Presedintele ANPC:
„Nu voi tolera astfel de comportamente care pot pune sanatatea consumatorilor in pericol si ii asigur pe cetateni de faptul ca operatorii economici sanctionați se vor afla în continuare sub supravegherea comisarilor ANPC, care vor monitoriza și în continuare piata, iar orice abatere de la prevederile legale va fi sanctionata, astfel incat sa nu le fie incalcate consumatorilor drepturile.”