Contextul e legat de declarațiile guvernanților, anume de-a se reduce programa de învățământ, de a se face reforme în sistemul educativ. Deja există la Ministerul Educației o comisie pentru ”tăiat hârtii”, adică reducerea birocrației.

Dacă vine vorba de programa școlară, și nu numai, atunci părintele Constantin Necula pune piciorul în prag într-un anume context. Da, propune ca elevii să stea mai puțin timp la școală, dar, în același timp, familia să-și reia rolul definitoriu în educația noilor generații.

Oare e pregătită societatea românească pentru schimbări atât de majore?

Citește și: Andreea Balan rupe tacerea! Motivul divortului: El este cel care nu-și mai dorește familia

Declarația pe care o veți citi în continuare face parte dintr-un amplu interviu pe care părintele Constantin Necula l-a acordat Agerpres.

”Aud că se vor tăia din ore, ca să aibă copiii mai multă libertate.

Uite, eu chiar aş propune, de exemplu, într-un oraş cum e Bucureştiul, copiii să nu facă trei luni decât două ore pe zi, de la ora opt la zece şi după aceea să vedem ce facem cu ei.

Crăciunul este despre familie, despre întoarcerea copiilor în familiile lor, despre redistribuirea de forţe educaţionale cu familia.

Tata şi mama trebuie să privească copilul, în primul rând, dimineaţa. Ei trebuie să stea de vorbă cu el, ei trebuie să îl crească.

Îmi pare rău să o spun, dar nu s-a dat o lege de suspendare a maternităţii şi paternităţii doar pentru că avem de câştigat bani.

Dacă câştigăm bani cu orice preţ şi preţul este liniştea copiilor noştri, ne-am nenorocit.

Cred că lecţia copiilor este foarte simplă: îşi iubesc foarte mult profesorii şi învăţătorii. Sunt foarte apropiaţi de preoţi în ultima vreme.

Medicul poate deveni un prieten pentru copii. Ce văd eu în spitale, e cum medicul este un mic Dumnezeu în halat alb, încercând să-i dea sănătate copilului. Când copilul simte asta, el îşi manifestă maximul de dragoste pentru că nu o mai are cui da.

Copiii sunt ca un izvor de iubire care curge anapoda prin mijlocul unei autostrăzi.

Aşa e în România acum. Nu numai în România, dar în România se vede mai uşor.

Poate că, dacă tot vrem să restaurăm şcoala, trebuie să restaurăm Crăciunul în familie, să repunem la locul lui copilul, să fim mai atenţi, (…) să nu creştem în el duşmanul propriei noastre bătrâneţi.

Din acest punct de vedere, cred că biserica, şcoala şi alte două – trei instituţii serioase, mă refer acum la bunici, au unele din marile datorii faţă de ţară.

Crăciunul înseamnă şi să te întorci acasă. (…) Nu în ultimul rând, cred că de Crăciun avem obligaţia de a reciti Evanghelia corect.

Bebeluşul acesta întrupat la Betleem nu vine doar ca să se afle în treabă, doar ca să ne dăm noi cu părerea după două mii de ani ce ar trebui să facă el ca noi să ne simţim liberi.

El s-a născut, s-a lăsat apoi răstignit, a murit şi a înviat pentru propria noastră libertate.

Un bebeluş este semnul că Dumnezeu ne-a dat înapoi libertatea”, a spus părintele Constantin Necula.