Papa Francisc, anunț de ultim moment! În fiecare an, la 1 ianuarie se marchează Ziua Mondială a Păcii la Vatican, prilej cu care Papa Francisc transmite un mesaj. Nu în ultimul rând, colindătorii din România vor participa la Sfânta Liturghie prezidată de cel  de-al 266-lea episcop al Romeila 1 ianuarie în Bazilica Sfântul Petru.

Pacea, ca drum al speranţei, dialog, reconciliere și schimbare ecologică. Aceasta este tema mesajului transmis de Papa Francisc cu ocazia celei de-a 53-a Zile Mondiale a Păcii, care se marchează în prima zi a anului.

Speranța ne pune în mișcare pe drumul păcii, în vreme ce neîncrederea și teama măresc fragilitatea relațiilor și riscul violenței. De aici, îndemnul Suveranului Pontif de a promova pacea, de a fi deschişi dialogului, fără excluziuni și manipulări, îndreptându-ne și spre o schimbare ecologică ce reprezintă o nouă privire asupra vieții.

Citește și: Consumi cafea? Descoperire uimitoare. Uite ce beneficii îți poate aduce

Războiul izbucnește, transmite Papa Francisc în mesajul său, din inima omului poluat de egoism, de mândrie și de ură față de celălalt, imagine negativă care trebuie să fie eliminată.

Este perversiunea relațiilor a abuzurilor de putere, a fricii de celălalt şi a diferenței văzută ca obstacol. Amintind de călătoria apostolică în Japonia, Suveranul Pontif a subliniat că pacea și stabilitatea sunt incompatibile cu orice încercare de a construi pe frica distrugerii reciproce și pe amenințarea unei eliminări totale, care apar doar dintr-o etică globală de solidaritate și cooperare.

Pentru a defini pacea, Papa Francisc folosește imaginea unei clădiri în construcție, a unui drum care trebuie parcurs împreună pentru a căuta binele comun, prin menținerea cuvântului dat și prin respectarea dreptului. Calea de urmat este confruntarea, implicarea în căutarea adevărului, dincolo de diferitele ideologii, în așa fel încât să crească stima față de celălalt, până la punctul de a recunoaște în dușmani chipul unui frate.

Papa Francisc recomandă pentru prima zi a anului 2020 să abandonăm dorința de a-i domina pe alții și ne îndeamnă să învățăm să ne privim reciproc ca persoane, ca fii ai lui Dumnezeu, ca frații, potrivit Rador.