Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)a cerut astăzi lumii întregi să acţioneze împotriva noului coronavirus, apărut în oraşul chinez, Wuhan.

Directorul Organizaţiei a anunţat pentru mâine o nouă reuniune de urgenţă pentru a stabili dacă virusul reprezintă sau nu o alertă internaţională. Rezultatul întâlnirii urmează să fie anunţat cel mai devreme mîine seară, la Geneva.

Comitetul de urgenţă, compus din experţi internaţional în boli infecţioase, a constatat săptămâna trecută că virusul nu constituie, deocamdată, o urgenţă de sănătate publică şi de interes internaţional. Autorităţile medicale chineze au anunţat că au înregistrat 5.974 de cazuri confirmate de contaminare în China continentală şi 132 de decese.

Citește și: Bilanț îngrijorător! 110 țări sunt afectate de virusul COVID-10. Ce spune OMS?

Potrivit specialiştilor, creşterea economiei Chinei ar putea încetini semnificativ din cauza extinderii virusului. Efectele ar putea determina autorităţile de la Beijing să adopte mai multe măsuri pentru stimularea economiei. Ca măsură preventivă, a crescut numărul companiilor aeriene care au anulat zborurile către China, printre care şi Lufthansa. Decizia nu priveşte însă zborurile către Hong-Kong, care vor fi operate normal. De asemenea, mai multe companii aeriene americane au decis să anuleze unele curse către China după ce au observat o scădere drastică a cererii, în timp ce Casa Albă examinează o eventuală interzicere temporară a legăturilor aeriene între Statele Unite şi China.

Circa 600 de europeni au cerut evacuarea din China, printre ei şi români, potrivit Comisiei Europene. Până în prezent au fost confirmate în Uniunea Europeană nouă cazuri de infectare cu noul coronavirus, patru în Franţa şi tot atâtea în Germania şi unul în Finlanda.