Obiceiurile de Crăciun din Maramureș! Sigur nu știai

Obiceiurile de Crăciun din Maramureş sunt unice. Ele vor fi puse în scenă, astăzi, la Muzeul Satului din Baia Mare, în cadrul unui eveniment care a ajuns la cea de-a 11-a ediţie. Vor fi prezentate datini din mai multe zone.

Tradițiile sacre, cu bogăția și diversitatea de obiceiuri de Crăciun se valorifică astăzi într-o reconstituire a lor în spațiul ancestral din Muzeul Satului din Baia Mare. Vin cetele de colindători, de coconi, de grupuri cu Viflaimul, cu Steaua, cu Sorcova sau cu Plugușorul. În ceaunele încinse la focul de lemne, gazdele din Groși, Ieud, Giulești și Săcălășeni pregătesc bunătăți și multe alte bucate specifice Crăciunului, ce sunt oferite vizitatorilor.

Citește și: Consumi cafea? Descoperire uimitoare. Uite ce beneficii îți poate aduce

La marele eveniment “Crăciun în Maramureș”, organizat și finanțată de Consiliul Județean, sunt așteptați invitați din regiunile înfrățite, informează Rador.

Dacă doriți să știți mai multe lucruri despre tradiții, obiceiuri și superstiții în ajunul Crăciunului, găsiți mai multe informații în materialul de mai jos:

Se zice, din timpuri vechi, că în noaptea de Ajun nu e bine să dormi pe paie sau în grajdul animalelor, fiindcă în această noapte boii vorbesc între ei despre Mântuitorul Hristos care s-a născut în iesele și pe care aceștia l-au încălzit cu suflarea lor.

În Ajun de Crăciun cerurile se deschid, dar această minune nu poate fi văzută decât de cei mai credincioși oamenii și buni la suflet.

O superstiție ne învață că în noaptea de Crăciun nu trebuie să deschidem ușa nimănui pentru că ne va zbura norocul din casă.

Un alt obicei este ca în ziua de Ajunul Crăciunului, preotul, dar și cântăreții bisericești să umble cu icoana nașterii lui Iisus Hristos.

Citește continiuarea…