O veste tristă pentru români. Premierul britanic le pune beţe-n roate celor care vor sa se angajeze în Regatul Unit

O veste tristă pentru români. Premierul britanic Boris Johnson este așteptat să anunţe în această săptămână planurile sale privind imigrația. Una dintre măsuri vizează scăderea nivelului salariului minim necesar pe care trebuie să îl primească emigranții pentru a fi acceptați în țară, de la 30.000 la 25.600 de lire sterlină, anual.

În prezent, muncitorii calificați din afara Uniunii Europene care vor să se angajeze în Regatul Unit și trebuie să aibă un salariu minim de 30.000 de lire sterline, pentru a putea primi dreptul de ședere. Acest prag ar putea fi diminuate în această săptămână, când este de așteptat ca guvernul să anunțe că nivelul salariului minim va fi de doar 25.600 de lire sterline. Este un prag pe care vor trebui să îl treacă după încheierea perioadei de tranziție post Brexit și lucrătorii din statele membre ale Uniunii Europene.

Citește și: Precizari legate de BREXIT. Reglementari legate de vize, job-uri si studii

Totuși, muncitorii care vor avea oferte salariale mai mici de 25.000 de lire sterline pe an vor putea să primească punctele suplimentare cerute de viitorul sistem de emigrație dacă activează într-un domeniu în care există o cerere foarte mare pe piața britanică. Puncte suplimentare vor putea fi obținute și de cei care vorbesc foarte bine limba engleză, dar și de cei care au un istoric educațional peste medie.

Ministerul de Interne a precizat că va oferi mai multe detalii despre aceste condiții în viitorul imediat apropiat. Luna trecută, Comitetul Independent pentru Migrație a făcut o serie de recomandări referitoare la cum ar trebui să arate sistemul începând din 2021, una dintre propuneri fiind legată de diminuarea pragului salarial, care să permită recrutarea de profesori și muncitori calificați pentru sistemul de sănătate.

Potrivit propunerilor făcute de conservatori, pe viitor, emigranții ar putea fi împărțiți în trei categorii: cei foarte pregătiți și talentați, care vor putea sosi în continuare în Regatul Unit, muncitori calificați, care vor putea veni dacă a o ofertă de muncă și muncitori necalificați, acceptați doar pentru perioade foarte scurte. Sindicatele britanice au avertizat că aceste reguli i-ar putea expune a pe emigranți exploatării, teama de depărtare în cazul muncitorilor care nu dețin actele necesare putându-i împiedica pe aceștia să raporteze situațiile în care sunt supuși abuzurilor sau atunci când sunt plătiți mai puțin decât ar fi normal.

Citește și: Scurt istoric BREXIT

Limitarea numărului de emigranți care vin în Regatul Unit ar putea pune în pericol bunăstarea tuturor locuitorilor, mai spun sindicaliștii, care subliniază faptul că, anual, cetățenii europeni care locuiesc în Marea Britanie plătesc taxe de miliarde de lire sterline și dacă noile reguli vor intra în vigoare bugetul va pierde cel puțin patru miliarde de lire, în următorii cinci ani, potrivit RRA.