O pacientă din Marea Britanie a cantat la vioară Mahler si Gershwin in timp ce era operata de tumoră pe creier, astfel incat chirurgii să ii poată conserva capacitatile de a canta la vioară.

Dagmar Turner, în varstă de 53 de ani, a cantat la vioara pe toată durata operatiei de indepartare a unei tumori formata în lobul frontal drept al creierului, foarte aproape de zona care controleaza miscarea fina a mainii stângi.

Pentru a evita o distrugere a capacitatilor instrumentale a violonistei, profesorul Keyoumars Ashkan, neurochirurg consultant la spitalului King’s College, a conceput un plan: cartografierea creierului, deschiderea craniului si îndepărtarea tumorii, în timp ce pacienta canta la instrument.

Citește și: Socant! Prima aparitie a lui Mircea Solcanu dupa OPERATIA pe CREIER. Fostul prezentator TV a ajuns de nerecunoscut!

„Este prima data cand operez un pacient care cantă la instrument. Am reusit să indepartam 90% din tumora, inclusiv toate zonele suspecte, dar am mentinut functionalitatea completa pentru mana stanga”, a declarat profesorul Ashkan.

„Vioara este pasiunea mea de peste 40 de ani, cânt de la varsta de 10 ani. A fost covarsitoare ideea că aa putea sa imi pierd abilitatea de a canta la vioara”, a declarat Dagmar Turner dupa operatie, multumind chirurgilor pentru extraordinara intervenţie.

sursa: RADOR