O celebră actriță, despre o istoria dureroasă și opresivă a romilor: „Romii sunt întotdeauna văzuți ca victime…”

Celebra actriță Mihaela Drăgan a fost selectată pentru a reprezenta România în cadrul rezidenței de dramaturgie, Rezidenței Royal Court Theatre.  Miercuri, 30 octombrie 2019, începând cu ora 19.00, în Mansarda MNLR (Str. Nicolae Crețulescu 8), va avea loc un dialog inedit despre prezența Mihaelei Drăgan la această rezidență.

Organizată într-un moment al marilor schimbări și într-o perioadă în care ne aflăm sub semnul incertitudinii cu privire la raportul dintre Marea Britanie și Europa, rezidența și-a propus conectarea cu o nouă generație de artiști de pe întregul continent, având ca scop transmiterea poziției Royal Court Theatre în acest context, prin care își propune să păstreze și să continue parteneriatele internaționale deja stabilite de-a lungul anilor.

O celebră actriță, despre o istoria dureroasă și opresivă a romilor

Citește și:

Rezidența a constat într-un program de trei săptămâni, timp în care scriitorii selectați au fost invitați la Royal Court Theatre pentru a întâlni scriitori britanici, pentru a participa la ateliere, pentru a participa la spectacole de teatru și pentru a discuta despre acestea și, nu în ultimul rând, pentru a elabora un nou proiect dramaturgic în timpul petrecut la Londra.

„Atunci când vorbim despre identitatea romă, ne simțim obligați și obligate să ne referim la istoria dureroasă și opresivă. Romii sunt întotdeauna văzuți ca victime, ca oameni „tradiționali” neconectați la tehnologie sau știință. Există prea puține reprezentări ale romilor ca fiind oameni moderni sau progresivi, explorând spații, utilizând tehnologia, sau portretizări care îi arată ca oameni de știință. Condiția de victimă istorică reprezintă o mare parte a identității rome dar cum ne-am putea imagina în viitorul ultra-tehnologic și care ar fi locul romilor în acest viitor? Bazată pe o cercetare pe care am realizat-o în 2018, ”Roma Futurism”, în Hong Kong la Centrul de artă ParaSite, în această piesă mi-am propus să creez o narațiune prin care reimaginez romii ca inventatori ai tehnologiei ultra-avansate. Pentru că romii întotdeauna au fost percepuți ca păstrători ai unei cunoașteri antice, am încercat să creez o continuare a producerii cunoașterii progresive și științifice prin imaginarea spațiului și a unui viitor apropiat utopic în care o societate secretă de vrăjitoare deține controlul asupra tehnologiei”, a spus actrița Mihaela Drăgan.