Un nutritonist celebru a revenit cu un mesaj in care vorbeste despre toba, leber si caltabos, “un trio esential in meniul de Sarbatori”

Sunt făcute din organe și părți mai puțin nobile ale porcului

„Tobă, leber și caltaboș – un trio obligatoriu în meniul de Sărbători. Ce au în comun aceste preparate? Faptul că sunt făcute din organe și părți mai puțin nobile ale porcului: urechi, cap de porc, gușă, ficat, slănină etc. Ingredientele sunt tocate mărunt (leber și caltaboș) sau în bucăți mai mari (tobă), apoi sunt puse în membrană naturală și fierte.

Avem de-a face cu produse ce nu conțin glucide

Citește și: Provocarea Mihaelei Bilic: „Dacă vreți să fiți slabi, e obligatoriu să fiți săraci...”

Condimentele se pun după gust, însă e important să fie picante, piperate, usturoiate. Dpdv nutritive, avem de-a face cu produse ce nu conțin glucide, ci doar proteine (aprox 18%) și grăsimi (aprox 14%), cu 200cal/100g. Toate aceste preparate din carne de porc sunt aperitive – produse ce se consumă la începutul mesei, în cantitate mică (30-50g), pentru plăcerea gustului și deschiderea apetitului.

Mezelurile trebuie completate cu o felie de pâine

Ca să obținem un meniu echilibrat, mezelurile trebuie completate cu o felie de pâine și puțină ceapă sau muștar – cât să taie gustul gras. Bunica înmuia covrigi în zeama în care fierbea caltaboșul, ba chiar punea și orez în tocătură, ca să fie mai spornică. Vremurile s-au schimbat, dar obiceiurile și tradițiile rămân aceleași”, a scris nutriționistul Mihaela Bilic pe Instagram.