Mihaela Bilic, nutritionist celebru, a scris pe pagina sa de socializare un mesaj prin intermediul caruia trage semnalul de alarma.

Nutritionistul sustine ca “este important ce mâncăm, dar mult mai important este ce respirăm!”

“Răul din viața noastră nu vine din mâncare, ci din aer

De câte ori ne îmbolnăvim sau nu ne simțim bine, primul gând care ne trece prin cap este “trebuie să fiu mai atent la alimentație, să mănânc sănătos!”

Simțim nevoia să dăm vina pe ceva concret, logica minții noastre are nevoie de o relație cauză-efect, nu putem accepta că răul sau boala vin din senin. Și ce vinovat mai bun să existe decât mâncarea, singurul element exterior pe care, vrem-nu vrem, îl introducem zilnic în organism.

Este important ce mâncăm, dar mult mai important este ce respirăm!

Citește și: Nutritionist celebru: "Nu s-a inventat nimic mai echilibrat in materie de nutritie"

Mâncarea, bat-o vina, este principalul suspect pentru că pe ea o vedem, o ducem cu mâna noastră la gură. Însă, ca în orice film polițist, vinovatul se dovedește a fi întodeauna cel la care nu te gandești, pe care nu-l bagi în seamă, care trece neobservat. Și da, când vine vorba de sănătatea noastră, este important ce mâncăm, dar mult mai important este ce respirăm!

Paraziți, acarieni, virusuri și bacterii, până la praf și mucegai

Universul în care ne desfășurăm viața pare simplu și clar dacă e privit cu ochiul liber, însă văzut printr-o lupă devine amenințător și complicat. “Dușmanii nevăzuți” era titlul unui documentar care dezvăluia lumea microscopică ce ne înconjoară, de la paraziți, acarieni, virusuri și bacterii, până la praf și mucegai. Așa cum mâncarea trece din tubul digestiv în sânge, la fel și microorganismele din aer intră în plămâni și de acolo se împrăștie în tot corpul.

Din păcate, nu percepem riscul îmbolnăvirii pe cale respiratorie, din simplu motiv că nu putem vedea cu ochiul liber acești agenți patogeni – dar asta nu înseamnă că ei nu există!!

În prezent, asistăm la o explozie a bolilor autoimune și la o escaladare dramatică a numărului de persoane care suferă de alergii, afecțiuni al căror factor declanșator rămâne de multe ori necunoscut. Se spune că e ușor să te aperi dacă știi cine îți sunt dușmanii însă, în cazul afecțiunilor cu poartă de intrare respiratorie dușmanii sunt nevăzuți, necunoscuți și, culmea, nici măcar nu e în puterea noastră să îi eliminăm.

Nu avem de ales când vine vorba de calitatea aerului pe care îl respirăm

Cum ar trebui să procedăm atunci când aerul din orașul nostru este poluat, ce ar trebui să facem atunci când ieșim pe stradă? Dacă putem decide ce mâncare să consumăm, din păcate nu avem de ales când vine vorba de calitatea aerului pe care îl respirăm.
Sau mai bine zis nu aveam, pentru că, de curand, există și la noi în țară senzori care monitorizează calitatea aerului și aplicații care îți pot transmite gratis, în timp real, gradul de poluare dintr-un oraș.

Parteneriatul dintre Philips și Airly este la început, dar cu ajutorul nostru rețeaua de senzori și orașele în care sunt instalați se vor înmulți iar reteaua independentă de monitorizare a aerului din România se va extinde.

În prezent, există 45 de senzori amplasați în București, Brașov, Ploiești, Sinaia, Cluj și alte orașe din țară. Până pe 31 martie 2020 se desfășoară campania “România respiră”, prin care Philips promite un discount de 40% la cumpararea unui purificator de interior și instalarea unui al doilea senzor gratuit, pentru fiecare senzor de exterior achiziționat.

De ce un purificator de interior? Pentru că lucrurile rele nu vin doar din exterior!

Organizația Mondială a Sănătății a ajuns la o concluzie îngrijoratoare. Gradul de poluare al aerului din interiorul casei este de 2-5 ori mai mare decat cel din exterior. Și dacă pe stradă nu putem pune filtre de purificare, în propria noastră casă putem.

În felul acesta scăpăm de 99,97% dintre alergeni, ca să nu spunem 100%: polenul, acarienii, sporii de mucegai, părul de animale, praful, fumul, bacteriile și virusurile până la 0,003 microni, toate ramân blocate în cele 3 filtre performante ale purificatorului Philips.

Până și virusul gripal AH1N1 este eliminat. Iar calitatea aerului din locuință poate fi urmarită în timp real prin aplicația Air Matters”, a scris Mihaela Bilic, nutritionist celebru, pe pagina sa de socializare.

https://www.facebook.com/mihaela.bilic/posts/2727295513992735?__xts__%5B0%5D=68.ARCYz9MFpQdQ3EYsYuq0RrW8nNBO4BZQeDxXrCWJHp2TZyfJpZVGpbhRedmbgKWB5KDAX_Q-zcFFndsM8ZOFFVBNImn6MWiB5cur-Z-SLD_JzJq5WuPYYTnCopdMFGUGv-HIE7h-uS1gn_9pyl999FlMG__j_lFKeDik0iSrfCK1dUvCIPDnCVxCzq2gcOoODgotcfWaQYi7B1e327HKOMFG8xD-4oMvY-d78ccQOb7JAkK1GFH5-IH3kKidtRuJZq1iSlhIeW6hdc0csYss3w0j4JQjsyxGyK8zauVcfze1TrLVVx8IL2OgCOk2wve526FX4ecM5ps2_y1BHOYc3g&__tn__=K-R