Pacienţii din România vor beneficia de noi medicamente incluse pe listele de compensate şi gratuite, spune secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru. Potrivit acestuia, tratamentele vor fi disponibile din al doilea semestru al anului.
În prezent, actualizarea listei de medicamente compensate este în dezbatere publică pe site-ul Ministerul Sănătăţii. Conform unei noi Hotărâri de Guvern, pe listă ar urma să se găsească medicamente noi pentru afecţiuni precum diabet, tumori endocrine, boli inflamatorii şi oncologice.

Nelu Tătaru: ”Ultima modificare a aceste liste am dat-o în 10,14 zile, după ce vine şi răspunsul de la comisii în care să dăm acestei hotărâre de guvern. Comisiile trebuie să ne dea nota finală și partea tehnică din Minister, Agenția Națională a Medicamentului.”

Secretarul de stat a afirmat că pentru protocoalele terapeutice se va încerca stabilirea acestora în  primul trimestru.

Reprezentanţii producătorilor de medicamente generice susțin că își doresc să intre medicamente inovative pe listele compensate și gratuite, în același timp cu plafonarea taxei clawback. Directorul executiv al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România, Valentina Băicuianu: ”Susținem compensarea medicamentelor inovative. Pacienții români au nevoie de aceste medicamente, așa cum au nevoie și de medicamente generice și biosimilare. Este nevoie, însă, ca această compensare a medicamentelor inovative care au fost aprobate cumva să nu mai fie finanțate din clawback, pentru că noi, producătorii de medicamente generice, cofinanțăm inovația.”

De asemenea, directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente, Dan Zaharescu, spune că o măsură ar putea fi crearea cadrului legislativ pentru ca actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite să se facă regulat, trimestrial sau semestrial, dar să existe o predictibilitate pentru a nu mai fi întârzieri atât de mari, cum sau observat în ultimii ani.