Noi critici la adresa Romaniei! Comisia Europena a deschis la adresa Romaniei al 13-lea dosar de infringement pentru probleme de mediu

Decizia Comisiei Europene, de a deschide un dosar de infringement pentru tăierile ilegale de pădure din România, confrimă acuzaţiile lansate în ultimii ani de mai multe ONG-uri de profil, care sesizau aproape lunar asemenea probleme.

Reprezentanţii acestora spun că în ciuda proceselor câştigate în instanţă, atitudinea autorităţilor nu s-a schimbat de-a lungul timpului, însă decizia de acum a Comisiei schimbă lucrurile radical.

Al 13-a dosar de infringement deschis la adresa României de Comisia Europeană pentru probleme de mediu

Citește și: Declaratii la evenimentul de lansare a Campaniei Naționale de Impadurire "O padure cat o țara"

Bogdan Isopescu, reporter RRA, a oferit informatii -” “Agent Green”, “Client Earth” și “EuroNatur” sunt trei ONG-uri de mediu care doar în ultimii doi ani au deschis 54 de speţe în care sesizau modul defectuos în care autorităţile române gestionează pădurile, de la defrişări în arii protejate până la cazuri în care autorităţile blocau accesul la informaţiile publice. Conform asociaţiilor, zeci de mii de hectare de pădure au fost tăiate ilegal, iar în anumite zone au dispărut cu totul habitatele naturale protejate.

Autorităţile române nu au schimbat nimic

Avocatul Cătălina Rădulescu, din cadrul Asociaţiei “Agent Green” spune că doar în Maramureş, spre exemplu, au dispărut 10 mii de hectare de pădure. În ciuda proceselor câştigate în instanţă, autorităţile române nu au schimbat nimic, aşa că cele trei asociaţii au făcut plângere către Comisia Europeană, iar anul trecut reprezentanţii de la Bruxelles au venit în România să vadă personal dezastrul din păduri.”

Zonele cu cele mai mari probleme

Cătălina Rădulescu: “Am început analiza în 2018 şi plângerea la Comisia Europeană am făcut-o vara trecută. Sunt aproximativ 54 de litigii, deciziile insanţei au fost favorabile nouă. Cele mai mari probleme cred că sunt în Domogled şi Făgăraş, dar, de asemenea şi în Maramureş.”

Măsurile pe care asociaţiile le solicită de ani buni

Comisia cerea ieri României să ia exact aceleaşi măsuri pe care asociaţiile le solicită de ani buni: trasabilitatea lemului recoltat, accesul publicului la informaţiile legate de amenajări silvice, acces la planurile de managament al ariilor protejate, inclusiv la hărţile acestora.

Ministrul mediului, Costel Alexe, a anunţat că va rezolva problemele legislative, dar şi pe cele din teren până la mijlocul anului.

Ministerul vrea să semneze protocoale cu toate asociaţiile interesate

O veste bună pentru ONG-urile de profil este faptul că ministerul vrea să semneze protocoale cu toate asociaţiile interesate, protocoale prin care acestea vor avea dreptul să intre în ariile protejate şi să semnaleze dacă sunt nereguli în gestionarea pădurilor; astăzi, el detalia modul în care lemnul tăiat va fi urmărit pe teritoriul României prin intermediul programului SJUMAL, iar imaginile satelitare vor spune zilnic dacă sunt tăieri ilegale în păduri.

“În câteva luni, SUMAL va permite monitorizarea transporturilor de materiale lemonoase prin intermediul GPS, cu o peridiocitate de până la 5 minute, accesul în timp real la evidenţa electronică a intrărilor şi ieşirilor materialelor lemnoase din depozite, cu confirmări de primire on-linie. Mai avem prevăzut fotografierea transporturilor de lemme, câte trei fotografii pentru fiecare transport şi, evident, automatizarea calculelor referitoare la volume. În momentul de faţă, suntem în procedură de a stabili exact ce anume, sau care este produsul care să fie achiziţionat de minister.”, a declarat Costel Alexe.

Ministerul vrea să rezolve aceste lucruri până la jumătatea anului, însă, conform procedurilor europene, România are la dispoziţie doar 30 de zile pentru a convinge Comisia că este pe drumul cel bun. Acesta este cel de-al 13 -lea dosar de infringement deschis de Comisie pe probleme de mediu, probleme pe care ţara noastră nu le-a rezolvat, deşi s-a angajat cu ani buni în urmă să le pună în ordine, unele din ele se referă la depozite de deşeuri, altele la poluarea aerului, iar ultimul, cel de faţă, la gestionarea pădurilor.

Cel mai problematic dintre ele se referă la poluarea aerului din Bucureşti, acolo unde aşteptăm decizia Curţii Europene de Justiţie, care va spune ce amendă va plăti pe zi România până ce ia măsuri concrete şi demonstreză că aerul respirat de cetăţeni este unul curat.