NĂUCITOR! Cum picăm în capcanele băuturilor răcoritoare? Mihaela Bilic are explicația

NĂUCITOR! Cum picăm în capcanele băuturilor răcoritoare? Mihaela Bilic are explicația
NĂUCITOR! Cum picăm în capcanele băuturilor răcoritoare? Mihaela Bilic are explicația
Autor:

NĂUCITOR! Cum picăm în capcanele băuturilor răcoritoare? Medicul nutriționist Mihaela Bilic afirmă că băuturile răcoritoare sunt bogate în calorii și nu ar trebui consumate în formă lichidă! Ea mai spune că și sucurile naturale stoarse din fructe și banala limonadă sunt o capcană pentru corpul nostru!

E ușor să cădem în capcana băuturilor, mai ales cele răcoritoare dulci, pentru că ne lăsăm înșelați de faptul că sunt lichide, arată medicul nutriționist Mihaela Bilic, potrivit dcmedical.ro.

„Când vine vorba de un desert, niciodată mintea noastră nu o să asocieze o băutură cu o prăjitură chiar dacă câteodată conținutul caloric e similar. Organismul nu numără caloriile venite din lichide, le consideră apă, prin urmare nu satură și nici mare satisfacție nu produc”, spune  nutriționistul.

Băuturile răcoritoare sunt bogate în calorii la fel ca o masă: „Nu consumați caloriile în formă lichidă” este recomandarea esențială când vorbim de siluetă. Apa cu mult zahăr (așa cum avem în băuturile răcoritoare) și apa cu multă fructoză (așa cum avem în sucurile naturale) nu fac decât să încarce ficatul cu „materie primă” din care se produce ușor grăsime de depozit-și nu oriunde, ci pe burtă/abdomen. Dar înapoi la gust, acolo unde silueta și sațietatea sunt sabotate din plin. Ei bine, nici satisfacția gustativă nu e pe măsura aportului energetic, dacă ne gândim ce puțin ne bucurăm de aroma celor 7 lingurițe de zahăr dintr-un pahar de suc. Dacă am consuma zahărul echivalent sub formă de prăjitură sau ciocolată, simțurile noastre ne-ar mulțumi!”, mai arată dr. Mihaela Bilic.

Apoi, notează ea, avem tendința să ne facem singuri băuturi răcoritoare – bombe calorice.

„Mereu m-am întrebat de ce e nevoie de 7 lingurițe de zahăr într-un pahar de suc, când 2-3 ar fi suficiente să îndulcească licoarea. Dacă ai punea atâta zahăr într-o limonadă făcută în casă, ar fi imposibil să o bei. Si când spun „zahăr” mă refer la orice agent de îndulcire, mierea inclusă”.

Dar de ce, când bem astfel de lichide, nu sesizăm pericolul? Răspunsul, spune medicul, e năucitor!

„Atunci cum se face că nu percepem gustul intens dulce al unui pahar de suc? Răspunsul e năucitor de banal: zeama de lămâie, concentratul de fructe, sarea și dioxidul de carbon „ascund” zahărul. Mai simplu spus, tot ce e acrișor și/sau acidulat taie din dulceață. Și ca răul să fie și mai rău, temperatura poate „sabota” și ea percepția: cu cât un lichid e mai rece, cu atât PARE mai puțin dulce. Atunci să nu ne mai mirăm că toate sucurile sunt servite reci, la temperatura camerei ar fi leșinătir de neapetisante. Data viitoare când veți simți nevoia să vă răcoriți și să vă hidratați cu un pahar de suc, întrebați-vă pragmatic: n-ați prefera un pahar de apă și o mică prăjitură? Nu de alta, dar „bugetul” caloric e similar, însă plăcerea și satisfacția sunt incomparabile”, ne sfătuiește Mihaela Bilic.

Ultimele stiri

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

Leave a Reply


* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

[wysija_form id="7"]

X