NATO, probleme la 70 de ani. Ce vrea președintele francez, Emmanuel Macron. Decizia lui este luată.

NATO, probleme la 70 de ani. Președintele francez, Emmanuel Macron, şi-a asumat afirmaţiile sale controversate cu privire la starea de “moarte cerebrală” a NATO. El a solicitând alianței militare să se concentreze pe probleme strategice, în special pe lupta împotriva terorismului.

“Moarte cerebrală” a NATO

“Îmi asum total faptul că am ridicat ambiguitățile, a “declarat șeful statului francez, după o întâlnire de o oră cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Palatul Elysee.
Emmanuel Macron “se bucură” că “a trezit” aliații europeni și transatlantici, afirmând că NATO se află într-o stare de “moarte cerebrală”.

Citește și: Baba Vanga, previziuni care vor zgudui lumea! Ce nenorociri ne asteapta in 2020

Președintele francez l-a primit pe Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, la Elysee, joi, pentru a “pregăti” următoarea reuniune inflamabilă a Organizației, care va avea loc săptămâna viitoare la Londra.

“Mă felicit că am trezit membrii Alianței…”

Președintele francez și-a reafirmat opinia personală despre criza strategică, globală, care, în opinia sa, trece prin relațiile NATO și transatlantice: “Mă felicit că am trezit membrii Alianței, aflaţi pe calea unei deconectări flagrante și inacceptabile. Îmi asum pe deplin decizia de a elimina toate ambiguitățile”.

Macron a lansat o nouă ofensivă în fața secretarului general al Organizației, cu trei “inițiative” și “provocări”: “În primul rând. NATO trebuie să-și revizuiască fundamentele, strategia continentală și internațională, obiectivele și mijloacele de acțiune. În al doilea rând, Aliații trebuie să inițieze de urgență o discuție colectivă cu privire la lupta comună împotriva terorismului, în Sahel și Orientul Mijlociu, evaluând deciziile militare care ar putea și ar trebui luate colectiv. În al treilea rând, Aliații trebuie să respecte solidaritatea militară în fața tuturor acțiunilor care ne afectează pe toți, lucru care nu s-a întâmplat”, a afirmat Marcon

Președintele ales de francezi nu vrea doar să “redefinească” și să “reformeze” NATO. El dorește să confirme suveranitatea strategică a Europei, economică, comercială, diplomatică și militară. În opinia sa, Donald Trump a accelerat un proces istoric de “deconectare” între SUA și Aliații europeni.

În opinia sa, liderul american nu a ridicat decât până acum problema esențială, fără îndoială, a sarcinii financiare a securității europene, evitând să abordeze problema strategică a suveranității militare. “Europa nu se poate apăra singură. Nu poate înlocui Alianța. Ambele probleme sunt feţe ale aceleiași medalii”, a subliniat Macron.

În faţa noii ofensive personale a președintelui francez, secretarul general al NATO a observat o prudență discretă, aprobând “cererile” francezilor cu privire la o mai mare participare aliată la frontul antiterorist din Sahel, afirmând: “NATO poate oferi sprijin militar, dacă Franța o cere oficial. Sunt sigur că Aliații vor da un răspuns pozitiv, dacă Franța solicită sprijinul NATO în lupta împotriva terorismului, de o importanță strategică deosebită în Sahel, într-adevăr”, potrivit Rador.