Mucenici moldovenesti, direct din caietul bunicii! Iata cum reusesti sa ii prepari pufosi si deliciosi. Acesta este secretul!

Mucenicii se fac cu ocazia zilei de 9 martie, zi în care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Sfinţi Mucenici. Aceștia, soldaţi creştini ce făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminată din Armenia, au fost condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei după ce au refuzat să se închine idolilor.

În ziua de 9 martie, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului. Forma de 8 a mucenicilor reprezintă o stilizare a formei umane. Având în vedere faptul că reteta este una cu tentă religioasă, este recomandată ducerea la biserică a mucenicilor pentru sfințire, înainte de consumarea lor.

Reteta pentru mucenici moldovenesti

Citește și: Sarmale de post! Rețeta secretă a lui Radu Anton Roman este demențială

TIMP DE PREPARARE

Timp de preparare: 60 min
Timp de gătire: 40 min
Gata în: 1 ore, 40

INGREDIENTE

Pentru aluat:

  • 500 g făină
  • 250-300 ml apă
  • 25 g drojdie
  • 1/2 linguriţă de sare
  • 3-4 linguri ulei
  • 1 lingurita zahăr

Pentru garnitură:

  • 1 borcan de 340 g miere
  • nucă măcinată

Pentru sirop:

  • 400 ml apă
  • 5 linguri zahăr
  • esenţe după gust
MOD DE PREPARARE:

1. Pentru aluat se prepară maiaua: se amestecă drojdia cu o linguriţă de zahăr, o lingură de faină și puţîn apă caldă. Se lasă 10 minute să lucreze drojdia.

2. Apoi, maiaua se pune peste restul făinei, se adaugă sarea, apă și uleiul. Se framânta pâna ce aluatul se poate desprinde de vas. Aluatul trebuie să fie ușor moale și dacă e prea tare se mai adaugă apă caldă și puţîn ulei. Se lasă să crească 25 de minute.

3. Apoi, aluatul se împarte în 12 bucaţi. Din fiecare se lucrează câte un sol care se împleteste sub formă cifrei opt. Se așază în tavă unsă cu puţina grăsime vegetală și tapetata cu făînă. Se coc 25 de minute.

4. Între timp, se face siropul din fierberea ingredientelor. După ce mucenicii s-au copt, se așază pe un platou și se însiropeaza. Se ung cu miere și se presară cu nuca măcinată, din belșug. Se lasă să se înmoaie de la sirop și apoi sunt numai buni de servit, informeaza EVZ.