Moșii de iarnă sau Sâmbăta morților. Sărbătoare mare în Calendarul Ortodox, este una dintre cele mai importante și însemnate sărbători ale începutului de an. Ce este interzis să faci în această zi, femeile vor avea mari probleme dacă nu țin cont de aceste tradiții și obiceiuri.

Moșii de iarnă sau Sâmbăta morților

Sărbătoare mare în Calendarul Creștin-Ortodox. În fiecare an, în ziua de sâmbătă dinaintea duminicii Infricoșătoarei Judecăți, creștinii ortodocși îi pomenesc pe morți.

Ce este interzis să faci de Sărbătoarea Moșilor

Această sarbatoare este numită și “Moșii de iarnă” sau “Sâmbăta morților”. In această zi, în biserică sunt pomeniți oamenii care nu au avut parte de slujbe rânduite la înmormântare.

Citește și: Bilanţul oficial al persoanelor decedate din cauza gripei în România! Autorităţile se tem că numărul ar putea crește

În unele zone ale țării bătrânii povestesc cum sufletele morților vin în această zi pe pământ, în timp ce credincioșii dau de pomană mâncare gătită pentru ca spiritele să îi ocolească. Sufletele trecute în nefiintă vin astăzi să se hrănească cu mireasma și aburii bucatelor pe care credincioșii le gătesc, astfel încât să le ajungă întreg anul.

In această zi obiceiul cere să se dea de pomană sarmale, plăcintă, vin, colivă, colaci, fructe și lumânări aprinse. La mormintele rudelor oamenii trebuie neaparăt să aprindă cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele morților.

Moșii de iarnă sau Sâmbăta morților. Ce este total interzis astăzi!

 

Cei bătrâni își aduc aminte că Moșilor de iarna li se mai spunea și Moșii de piftii și sâmbăta piftiilor. Mai mult, aceasta este singura zi în care se mănâncă răcituri sau piftii. Dacă acestea nu erau mâncate în totalitate în aceeastă zi, a doua zi erau aruncate. Altfel, frigurile și-ar fi făcut apariția în timpul verii.

Obiceiul este ca în această zi să nu se lucreze. Toate femeile care nu țin cont de acest avertisment sunt pedepsite să tremure precum piftia și să li se întoarcă pomana dată. Mai mult, această zi trebuie respectată cu sfințenie pentru a te feri de nebunie.