Moartea, o nebuloasă pentru care toți trebuie să fim pregătiți. Cum să murim bine și frumos

Moartea este un subiect tabu pentru mulți. Deși știm mereu că nimeni nu e nemuritor, avem tendința de a ne gândi că nouă nu ni se poate întâmpla.

Moartea, o nebuloasă pentru care toți trebuie să fim pregătiți. Prof. Univ. Dr. Daniel David și-a asumat obida publică (poate), dar și aprecierea multora după ce a scris un ghid de bune practici despre cum să mori împăcat.

Știm că există o mulțime de sfaturi despre cum să trăim frumos, sănătos, senin, zen. Cine s-ar fi gândit la un ghid al morții? Ei bine, este foarte important să ne asigurăm o trecere lină dincolo.

Citește și: Cât de exagerată este iubirea pentru animale? Psiholog: „Daca iti doresti sa ai alaturi un sufletel...”

Iată ce spune medicul, după îndelungă documentare, menționată și în articolul original, apărut AICI.

Aşadar, cum să murim bine atunci când ştim cu ceva vreme înainte că se apropie sfârşitul?
GENEREAZĂ-ŢI CONFORT PSIHOLOGIC

La nivel psihologic ţintim fie pacea sufletească („ataraxia”, cum o numeau epicurienii) fie chiar o stare de fericire. Ca să ajungi să simţi astfel trebuie însă să:

(1) Fii mulţumit cu trecutul tău (viaţa ta) şi să-l accepţi aşa cum a fost. Evident, trecutul este greu de corectat! Sunt însă patru lucruri pe care le poţi face pentru a ajunge să-l accepţi şi să fii mulţumit de el (vezi pentru detalii www.thefourthings.org/ şi Byock, 2004):

(a) Iartă-i pe cei care ţi-au greşit; dacă se poate, spune-le asta. Cuvântul/gândul cheie este: TE IERT!

Citește continuarea…