Mircea Badea, realizatorul emisiunii ”În gura presei”, la postul de televiziune Antena 3, spunea recent că următoarele alegeri prezidențiale vor fi câștigate tot de actualul președinte, însă acum a demonstrat contrariul.

„Prezidențialele se țin și vor fi câștigate de Iohannis. Cam asta e ideea. Nu mi se pare în regulă să mai intre cineva în turul doi cu domnul Iohannis. Adică îl avem pe domnul Iohannis, ce mai trebuie. Rareș Bogdan i-a explicat și lui Barna, nu prea își permite nimeni să îl contracandideze pe Iohannis că nu uită”, spunea atunci Mircea Badea.

Citește și: „Să trecem prin criza asta cu demnitate!” Cine face apel la decență în contextul COVID-19 în România?

Recent, Mircea Badea spunea că viitorul președinte al românilor va fi tot Klaus Iohannis, apoi și-a schimbat scenariul și a menționat că acesta nu mai poate fi câștigător, nici măcar dacă se schimbă Constituția sau dacă se ajunge la un referendum simultan cu alegerile prezidențiale.

Potrivit DCNews, președintele putea câștiga capital electoral și dacă se ajungea la un referendum simultan cu prezidențialele și dacă nu se ajungea ca o lege în acest sens să fie validată de CCR.

Acest scenariu, postat joi seara, a fost valabil o singură zi, până când realizatorul emisiunii ”În Gura Presei”, Mircea Badea, a afirmat că ”nu există așa ceva”, nefiind încrezător în scenariul potrivit căruia, în orice situație, Klaus Iohannis ”cade în picioare”. Mircea Badea are astăzi dreptate. Situația pe scena politică și în mass media s-a schimbat radical.

De ce are acum Mircea Badea dreptate? Pentru că s-a schimbat jocul. Presa anti-PSD nu mai are un discurs unitar, tip ”ciuma roșie” e rea, toți cei care se luptă cu PSD sunt buni. La electoratul așa-numit ”de Dreapta” pot ajunge acum și mesaje critice la adresa  unor candidați ai ”Dreptei”, mesaje validate de exponenți ai luptei cu PSD-ul. Ioana Ene Dogioiu, de exemplu, îl atacă pe Klaus Iohannis, cu doar câteva ore înainte de anunțul ”pe surse” că Dan Barna va fi candidatul USR-PLUS. Dacă, acum un an, Ioana Ene Dogioiu cerea arestarea judecătorilor CCR, pentru că au votat revocarea Laurei Codruța Kovesi, respingerea legii de interzicere a aministiei și grațierii este pusă de aceeași jurnalistă pe seama lui Iohannis. Mai precis, întrebarea scrisă de Iohannis la referendum a fost greșit formulată. Curții nu i se mai reproșează nimic, Iohannis e găsit vinovat.

De fapt, Ioana Ene Dogioiu face un fake news, reproșându-i lui Klaus Iohannis greșelile din propunerea legislativă inițiată de USR-PLUS, PMP, PNL, PRO Europa, adică, printre alții, de contracandidați ai lui Iohannis. Însă, în momentul în care apar astfel de fracturi în mesajele pentru electoratul ”de dreapta”, Klaus Iohannis nu mai poate specula politic momentul referendumului, conform sursei citate.