Medicul nutriționist Mihaela Bilic desființează o serie de teorii care circulă în spațiul virtual, lansate de tot felul de indivizi care se prezintă drept nutriționiști.

În speță, Mihaela Bilic a postat pe propria pagină de Facebook un amplu text legat de alimentația copiilor. Specialistul arată astfel că o serie de alimente, pe care alții le consideră periculoase, pot face parte din alimentația copiilor. Evident, cu măsură. Dar a le interzice nu e cea mai bună strategie din partea părinților, arată expertul.

Mai întâi, Mihaela Bilic se referă la sandvișul cu mezeluri și brânzeturi.

Citește și:

„Am aflat şi eu cu stupoare că cică n-ar fi voie să pui într-un sandviş mezeluri şi brânzeturi la un loc.

Faptul că madam specialistă a desfiinţat existenţa banalului sandviş cu şuncă şi caşcaval pe care omenirea îl mănâncă de secole e dincolo de orice comentariu“, a scris Mihaela Bilic, potrivit portalului www.adevarul.ro.

După aceea se referă la alt gen de ”prostii”, cum le prezintă alții, de pildă chipsurile sau batoanele cu ciocolată.

„Dragi părinţi, încercaţi să vă folosiţi bunul-simţ şi propriile instincte când vine vorba de meniul copiilor, nu căutaţi să le creeaţi o dietă specială, indiferent cât de sănătoasă şi ferită de rele vi se pare.

Citește și:

Important e ca un copil să simtă apartenenţa la un grup, la o familie şi asta înseamnă să facă ce fac ceilalţi, nu să fie diferiţi/izolaţi/trataţi special.

Mâncarea nu trebuie să fie perfectă, ci doar adaptată vârstei lui ca dimensiune a porţiei.

Şi da, sunt de acord, în familiile cu copii ar fi minunat dacă ar exista mâncare gătită şi dacă masa ar fi luată împreună măcar o dată în zi.

Cât despre ce se întâmplă în afara casei, relativizaţi: important este ca în 80% din timp alegerile alimentare ale copilului să fie supravegheate şi aprobate de voi, în restul de 20% din timp nu se poate întâmpla nimic atât de grav încât să perturbe echilibrul nutriţional al celui mic.

Citește și:

Nu contează dacă copilul mănâncă din când în când «prostii» de genul chips-uri, croissant, biscuiţi, batoane de ciocolată, adică tot felul de produse ambalate în pacheţele atrăgătoare – ele sunt bogate în calorii, nicidecum otrăvitoare.

Nu vă faceţi iluzii crezând că migdalele neprăjite pe care le propuneţi voi sunt o gustare mai potrivită, veţi fi surprinşi să constataţi că îngraşă mai tare!“, explică Mihaela Bilic.

Medicul consideră că părinții trebuie să dea copiilor o educație alimentară adecvată, din care să facă parte toate tipurile de alimente. De la cele consumate cu regularitate până la cele din categoria ”facultativelor”.

„Diferenţa dintre alimentele de bază (care se consumă zilnic) şi cele facultative (care se consumă rar, opţional, în cantitate mică) se face tot în copilărie şi în familie.

Depinde de voi, părinţii, care este «normalitatea» în care copilul vostru creşte.

Şi pentru că copiii sunt oglinda părinţilor, ajutaţi-i să oglindească o relaţie pozitivă şi echilibrată cu mâncarea, fără interdicţii şi frici alimentare, fără cure de slăbire şi alimente tabu.

O normalitate în care banalul sandviş cu şuncă şi caşcaval să poată exista. Indiferent ce spun nutriţioniştii!“, conchide Mihaela Bilic pe un ton optimist.