Mihaela Bilic te învață cum să SLĂBEȘTI RAPID VARA! Acest anotimp este cel mai bun moment pentru a scăpa de kilogramele nedorite, susţine medicul nutriţionist Mihaela Bilic. Ayran-ul este băutura care te ajută să slăbești. Această băutură este răcoritoare și foarte sănătoasă. Specific bucătăriei turcești, ayranul este un amestec de iaurt, apă și sare, iar Bilic susține că este una dintre cele mai potrivite băuturi lactate pe timp de vară care te ajuta să scazi în greutate.

„Ayran-ul este băutura verii. Când afară e cald tare, toată lumea spune să te hidratezi? Pe lângă apă, limonadă, ceai rece(fără zahăr!), ciorbă cu multe legume(şi minerale), va propun o alternativă: ayran-ul? Acest produs pe bază de iaurt a fost decretat în 2013 băutura naţională a Turciei şi dacă la nici la ei nu e cald, atunci unde?”, scrie medicul nutriţionist pe Facebook.

Citește și: Nutritionist celebru: "Nu s-a inventat nimic mai echilibrat in materie de nutritie"

“Ayran-ul este consumat nu doar în Balcani, ci peste tot în Orientul Mijlociu, Liban, Iran şi ţările arabe. Compus din 1/3 iaurt(de oaie, capră sau vacă), apă şi un strop de sare, ayran-ul se bea rece, în zilele de vară, fiind băutura perfectă pentru hidratare. Pe lângă faptul că laptele conţine toate mineralele necesare organismului, adaosul de sare reţine lichidele în corp şi previne scăderea tensiunii arteriale, principalul neajuns al caniculei? Tot ayran-ul poate fi băutura ideală pentru o masă bogată în carne, fermenţii lactici ajută digestia, iar calciul saponifică grăsimea animală şi îi blochează absorţia- nu întâmplător kebab-ul sau şaorma se însoţesc de un ayran?”, mai scrie medicul nutriționist.

“Iaurtul este de origine greacă şi la început era considerat un aliment destinat bolnavilor şi convalescenţilor, culturile vii de lactobacili fiind considerate a avea proprietăţi anticancerigene, antibiotice, antistres, de stimulare a imunităţii şi a digestiei. Deşi în Occident iaurtul cucereşte populaţia abia după al doilea război mondial, în Turcia şi bazinul Mediteraneean se consumă iaurt încă de la anul 1071, după invazia mongolă. După anii 1500 aflăm că regele Francisc foloseşte iaurtul pentru probleme digestive, iaurt provenit de la curtea lui Suleiman Magnificul.

“Despre ayran mai trebuie spus că rezistă bine la căldura toridă a verii, nu există riscul să fermenteze şi e mai plăcut la consistenţă faţă de laptele bătut, tocmai pentru că e diluat cu apă. Răcoritor şi remineralizant, merită introdus în obiceiurile noastre estivale, mai ales că a început să fie produs şi de companiile româneşi de prelucrare a laptelui☺️ O vară cu gust vă doresc!”, încheie Mihaela Bilic.