Mihaela Bilic, DEZVĂLUIRI EMOȚIONANTE despre cea mai importantă persoană din viața ei! Nutriționistul Mihaela Bilic a atins un subiect sensibil. De această dată, cel mai apreciat medic nutriţionist din România, a decis să vorbească despre spiritele puternice a celor care au depășit ispitele și nevoile oamenilor de rând, dar și de mama ei. Iată ce a scris pe pagina sa de Facebook:

Slabi ca niște sfinți!
Nu e sărbătoare religioasă care să poarte numele vreunui sfânt fără să mă gândesc ce minuni și fapte bune trebuie să fi săvârșit respectiva persoană pentru a fi canonizat. Și de fiecare dată îmi imaginez, precum spuneau bătrânii, că omul respectiv trebuie să fi fost „slab ca un sfânt”.

Mereu a existat această analogie, mereu asceza și postul extrem au fost apanajul spiritelor puternice, celor care au depășit ispitele și nevoile oamenilor de rând.
Uluitor mi se pare că în smerenia populară, oamenii bătrâni îmbătrâneau uscându-se, stafidindu-se, asemeni unei mumii. Cu cât înaintau în vârstă, bunul simț îi îndemna să mănânce din ce în ce mai puțin, se detașau treptat de toate nevoile lumești.

Așa mi-o aduc aminte și pe mămăica mea, rămăsese o mână de om la bătrânețe și toată hrana ei dintr-o zi era un blid de mâncare. Interesant este că acest tip de semi-înfometare cu deshidratare dezumflă organismul, scade efortul inimii și rinichilor, micșorează frecarea și presiune în articulații, prin urmare ușurează funcționarea corpului în ansamblu.
Sfinții au fost întotdeauna slabi, indiferent de religie și epocă, chipul lor reflecta suferința, lupta, foamea. Se stie că existau ritualuri stricte în privința ascezei, cei care vroiau sa renunțe la plăcerile lumești erau de bună voie închiși într-o peșteră sau li se tăia orice cale de comunicare cu lumea exterioară. Fără apă și hrană un om moare lent în 100 zile iar martiriul acestor sfinți ne e dovada crudă că dacă am avea acces la apă și mâncare nu am putea rezista, indiferent câtă voință avem. Doar când ești urcat într-o peșteră din munte și apoi ți se ia scara, reușești să renunți la mâncare și băutură. Dar nu pentru că vrei, ci pentru că nu ai încotro.
Poate nu întâmpător întâlnim din ce în ce mai puțini sfinți în zilele noastre, majoritatea au viețuit cu mii de ani în urmă, când datoria, onoarea și jertfa pentru aproapele tău chiar existau. Astăzi nimeni nu mai renunță de bunăvoie la mâncare, nici măcar pentru un loc în Rai. Cât despre siluetă, ce să mai vorbim, aspectul nostru trădează cât suntem de pofticioși și mâncăcioși. Insă atenție, asta nu înseamnă că suntem cu toții niște păcătoși! Inseamnă doar că nu suntem sfinți.