„Cine a zis că peștele și fructele de mare nu merg bine cu brânză?” , a scris nutriționistul Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Combinațiile clasice când vine vorba de pește si fructe de mare sunt mai limitate decât cele pentru carne, însă posibilitațile de gătit sunt nenumărate, iar Mihaela Bilic a oferit iubitorilor de pește o retetă exotică de care te vei îndrăgosti, ca și ea, de la prima degustare.

Cine a zis că peștele și fructele de mare nu merg bine cu brânză? Ba merg la fix!
Cand vine vorba de mancare, exista o multime de reguli, care mai de care mai bizară. Unele sunt dictate de religie, altele de siguranța alimentară si tehnicile de gătit, iar o parte dintre ele sunt rezultatul obiceiurilor si traditiilor culinare din diferite zone/țări. Acolo unde Natura ne-a facut omnivori, nu numai ca putem mânca din toate, dar alimentele chiar trebuie combinate!
Combinatiile clasice când vine vorba de pește si fructe de mare sunt mai limitate decât cele pentru carne. Peștele îl faci mai degrabă prăjit sau fript, garnitura o pui separat, iar când vorbim de sosuri, oferta e limitată: un pic de unt, mujdei sau tradiționala saramură. Bucataria mediteraneeană e mai îndrăzneață si adaugă ceapă, sos de roșii, capere si măsline într-un fel de mâncare ce seamănă a tocăniță. Însă grecii mi se pare că au fost cei mai aroganți în materie de combinații, atunci când au inventat SAGANAKI
Nu, nu vorbesc de celebra brânză la tigaie, ci de saganaki cu fructe de mare: un deliciu savuros cu scoici, creveți, calamari si orice alte moluște, “înnecate” în sos de roșii picant cu brânză din belșug. Iar pentru un aspect irezistibil, tigaia merge un pic la cuptor, cât să se rumenească brânzica.
Amestecul de sos de roșii cu pește/fructe de mare este recomandat nu doar pe criterii de sănătate (crește absorția fierului), ci si de gust (aciditatea roșiei neutralizează aroma puternică si ușor grețoasă a peștelui).
Ca o iubitoare de brânză ce sunt, trebuie sa recunosc ca nu m-am gândit niciodată ca ar putea exista un preparat ce pune laolaltă fructele de mare, roșiile și telemeaua.

Citește și: Nutritionist celebru: "Nu s-a inventat nimic mai echilibrat in materie de nutritie"

Asa o “tocăniță” sa tot mănânci! Eu am descoperit-o de curând si m-am îndrăgostit la prima…degustare. Iar pentru cei ce sunt acum în vacanță pe vreun mal de mare, nu pot sa va spun decât “încercați!” O s-o adorați.