Mihaela Bilic atinge un subiect DELICAT: „PACIENT” te poți numi doar în relația cu un medic…

Mihaela Bilic
Mihaela Bilic atinge un subiect DELICAT: "PACIENT" te poți numi doar în relația cu un medic...
Autor:

Mihaela Bilic, cel mai apreciat medic nutriţionist din România, a atins un subiect delicat legat de specialiștii în nutriție și medicii nutriționiști.

În România au apărut foarte mulți medici nutriționiști, iar Mihaela Bilic spune că nu are nimic împotriva lor atât timp cât titulatura meseriei lor este corectă. În concluzie, medicul spune că „pacient” te poți numi doar în relația cu un medic.

„Tot la modă e să fii nutriționist, coach în parenting sau dezvoltare personală. S-a umplut țara de specialiști și antrenori, de la meditație, alimentație, psihologie până la creșterea copiilor și renunțarea la fumat, găsești cursuri pentru orice. Și asta nu e rău, dacă rămânem la titulatura corectă de curs/seminar/workshop/prezentare. În fond fiecare e liber să-și împărtășească cunoștințele/experiența/ideile. Problema apare când pretinzi că esti ceea nu ești, când vrei să-ți însușești o titulatură care să inspire încredere, care să valideze, fie și în subconștientul celorlalți, autoritatea pe care vrei s-o reprezinți. Abia atunci apare minciuna, șarlatania, impostura.

Nu am nimic împotriva specialiștilor în nutriție care au apărut pe piață, cu condiția să foloseascâ titulatura corectă a meseriei lor. Nu am nimic împotriva clienților care apelează la sfaturile/recomandările acestor nutriționiști, cu condiția să știe cu cine stau de vorbă, care e pregătirea omului de la care primesc informațiile. Totul trebuie făcut cu transparență și onestitate, nu uitați că prima condiție pentru stabilirea unei relații terapeutice este încrederea”, spune Mihaela Bilic.

„Dacă mergeți la un medic nutriționist, e normal să primiți o consultație de nutriție centrată pe individ și pe sănătatea lui, cu toate amănuntele ce țin de fiziopatologie. De la un dietetician veți primi un alt tip de consultație, centrată pe componența meniului, alimente și valori calorice, în timp ce de la un consultant în nutriție ce provine din altă sferă profesională (biologi, kinetoterapeuți, antrenori de sport), informațiile vor fi mai degrabă recomandări de ordin general, practice sau bazate pe experiența personală, care exclud responsabilitatea actului medical.

Un alt aspect care trebuie menționat este locația în care au loc aceste consultații sau, mai bine zis, întâlniri: dacă vorbim de CLINICĂ, acolo e obligatoriu să existe medici; dacă e vorba de un CENTRU sau un CABINET (fie de slăbit, cosmetic sau sportiv), atunci specialiștii pot proveni din domenii nemedicale. După ce furnizorii de servicii sunt bine identificați, trebuie clarificat și statutul consumatorilor: „pacient” te poți numi doar în relația cu un medic, pentru restul de interacțiuni putând fi după caz, „client”, „cursant”, „practicant”, „participant”etc”, a mai spus nutriționistul.

Ultimele stiri

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

Leave a Reply


* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

[wysija_form id="7"]

X