Meteo: Cum va fi vremea astăzi? Prognoza șochează la mijloc de decembrie, potrivit datelor publicate de ANM.

Astăzi, 19 decembrie 2019, se anunță un val de ceață densă și burniță în anumite părți ale țării, în ciuda temperaturilor ridicate.

Meteo: Cum va fi vremea astăzi în țară

ANM a anunțat cum va fi vremea astăzi. ”Valorile termice se vor păstra la fel de ridicate, cu precãdere la deal şi la munte, iar în zonele joase de relief din sudul, estul şi centrul ţãrii, cu precãdere dimineaţa şi noaptea, local va fi ceaţã sau nebulozitate joasã, iar izolat şi trecãtor burniţã.”

Citește și: Prognoza meteo pentru luna martie: ANM a anunțat ce temperaturi ne așteaptă!

În restul țării cerul va fi stabil, cu înnorãri temporare spre sfârşitul intervalului în regiunile sud-vestice, fără probabilitate de ploaie, iar la începutul şi sfârşitul intervalului vor fi condiţii de ceaţã.

Pe crestele montane, vântul va sufla slab şi moderat, iar temperaturile maxime se vor încadra în general între 7 şi 14 grade, pe când cele minime vor fi cuprinse între -8 grade în depresiunile din estul Transilvaniei şi în jur de 9 grade în Dealurile de Vest.

2019, cel mai călduros an

Se pare că 2019 se află pe podiumul celor mai călduroşi ani de când se fac măsurători în România.

„La nivel mondial, în 3 decembrie, a fost prezentată analiza anului în curs de către Organizaţia Meteorologică Mondială, în cadrul Conferinţei Globale Climatice COP25 care s-a desfăşurat la Madrid. Astfel, concluzia este că anul 2019 pare a fi pe locul 2 sau 3 în topul celor mai călduroşi ani din istorie, de fapt din ultimii 140 de ani de când se fac măsurători la nivelul serviciilor meteorologice din întreaga lume. Este semnificativ de menţionat faptul că deceniul 2001 – 2019 este cel mai călduros. De asemenea, fiecare deceniu începând din 1980 şi până în prezent a fost mai cald decât deceniile precedente, comparativ cu perioada pre-industrială. Toate aceste comparaţii se fac, în special, cu perioada de referinţă 1850 – 1900. Acest lucru confirmă tendinţa evidentă, de la an la an, în ceea ce priveşte creşterea temperaturii medii anuale la nivel mondial şi, iată, că nici România nu face excepţie”, spune directorul general al ANM, Elena Mateescu.

ANM anunță temperaturi ridicate pe toată perioada săptămânii. Totuși, începând cu 23 decembrie se va intra într-un proces de răcire treptată, care va face ca în ultimele zile de prognoză să se înregistreze temperaturi în jurul celor caracteristice peioadei.

Media temperaturilor maxime va fi de 4…5 grade, iar a minimelor se va situa în jurul valorii de -1 grad.