”Mentori și idei”, un proiect cultural inedit, care și-a propus să dezvolte educația publicului tânăr privind exprimarea prin artă, intoducerea în arta contemporană și în conturarea unei educații vizuale, dezvoltarea cunoștințelor legate de istoria neamului a ajuns la final si si-a atins obiectivele.

Workshopurilor de cercetare istorică, dezbartere și ateliere susținute de artiști plastici contemporani, Anca Floriana Deaconu, Laurențiu Midvichi, Gyori Santa Kinga, Lucia Mihaela Lobonț,  cu tineri din licee au arătat deschiderea acestora către cunoașterea istoriei și păstrarea identității culturale.

Citește și:

Lucrările realizate de către aceștia în urma workshopurilor s-au bucurat de aprecierea publicului larg  și a experților în domeniu în cadrul expozițiilor intinerante din București, Alba Iulia, Iași și Chișinău.

În ciuda implementării în mentalul colectiv a faptului că tinerii nu mai dau dovada de implicare și inters spre artă și istorie, a  faptului că numărul orelor de artă și educație plastică este scăzut în cadrul grilelor de învățământ sau chiar inexistent, o realitate a zilelor noastre, proiectul ”Mentori și idei”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, a dovedit că prin implicare aceștia sunt deschiși către acestea.

Citește și:

Tinerii agrează o ofertă culturală non-formală,fiind deschiși să dobândească cunoștințe culturale teoretice, cât și a celor de lucru efectiv cu instumentele din artă vizuală.

Concluzia este că prin identificarea unor modalități de lucru cu tinerii, pe subiecte care să fie mai aproape de modul lor de exprimare și de percepție, așa cum au fost aplcate în cadrul Proiectului ”Mentori și Idei”, reprezintă o necesitate pentru păstrarea unui filon cultural in rândul tinerei generații. Banda desenată fiind o formă de comunicare foarte atractivă pentru generația tânără, o modalitate de artă vizuală care exprimă ideile într-un mod direct și ușor de perceput.

Citește și:

Coordonatorul programului ”Mentori și Idei”, Asociația D’ale Cetățeanului, are în derulare un alt proiect, ”Ținutul Anei”, un film documentar care își propune să aducă în fața opiniei publice o zonă puternic încărcată de istorie, Munții Buzăului, un proiect multidisciplinar în care sunt implicate mai multe personalități academic.