Medicul de familie mediu are venituri sub cele ale unei asistente de spital. Acesta este o realitate a noilor schimbari legslative. Prima linie de luptă cu boala a fost uitată de guvernele României și aruncă medicina de familie în criză.

Medicina de familie în criză:  consecințe asupra pacienților

 

Astăzi, la Timișoara, europarlamentarul Maria Grapini a găzduit și moderat o dezbatere la care au participat Patronatul Medicilor de Familie Timiș și STMF (Societatea Timiș de Medicina Familiei),  Asociația pacienților și AFAR (Asociația Femeilor Antreprenor din România), unde s-a scos la iveală deficiențe grave în sistemul de sănătate, în reglementările pentru medicii de familie, cu consecințe directe asupra pacienților!

Citește și: Vesti triste pentru fanii lui Nicole Cherry. Artista a ajuns de urgenta la SPITAL!

 

La eveniment au fost prezentate de către medicii prezenți deficiențele sistemului de sănătate: de la birocrație, sisteme informatice care nu funcționează, neplata consultațiilor ce depășesc norma de 24 de pacienți pe zi, până la salarii discriminatorii pentru medicii de familie față de cei din spitale, cu consecință asupra pensiilor medicilor de familie, lipsa medicilor de familie si a asistentelor în mediul rural etc.

 

Medicii de familie atrag atenția asupra subfinanțării asistentei medicale primare, adăugând că se dorește o creștere a finanțării de la 5,7%, cât este în prezent, la 10% din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

 

Medicii au mai spus că venitul acestora realizat în asistență medicală primară este sub jumătate din venitul realizat de o asistentă în spital. Ceea ce este mai rău decât atât – dar chiar medicul de familie mediu, cel care are în jur de 1.800 de pacienți pe listă, are venituri sub cele ale unei asistente de spital.

Menținerea discrepanțelor dintre veniturile realizate și condițiile de muncă a medicilor de familie, inclusiv cei din mediul rural, față de spitale va duce inerent la alterarea relațiilor de colaborare intre palierele sistemului, iar pacienții vor avea de suferit și va duce la o penurie majoră de medici de familie.