Medicii propun dezvoltarea unui program naţional de prevenire a adiabetului deoarece unul din 10 români suferă de această boală, iar 3 din 10 de prediabet, atrag atenţia specialiştii. În plus, 7 din 10 persoane ajung la doctor abia când boala este într-un stadiu avansat şi apar deja complicaţii. Din acest motiv, medicii propun dezvoltarea unui program naţional de prevenire a diabetului.

Diabetologii propun ca un program naţional de prevenire a diabetului să cuprindă măsuri coordonate în domeniul educaţiei, pentru un stil de viaţă şi screening pentru depistarea precoce a diabetului, precum şi acces în timp util la tratamentul necesar.

Citește și:

Medicii consideră că este importantă colaborarea între specialităţi, ca mecanism de complementaritate faţă de ceea ce există astăzi. De asemenea, este necesară organizarea unui registru de diabet şi prediabet pentru urmărirea evoluţiei stării de sănătate a persoanelor aflate la risc şi pentru o coordonare eficientă a celor deja diagnosticaţi.

Specialiştii din domeniu susţin că populaţia trebuie să ajungă să conştientizeze că diabetul pote fi prevenit sau ţinut sub control, dar pentru aceasta este nevoie de sprijin şi implicare din partea autorităţilor locale pentru a oferi comunităţilor infrastructura adecvată pentru un stil de viaţă sanătos, alimentaţie corectă, activităţi sportive şi acces la informaţii.