Medicii avertizeaza! Scarlatina este o afectiune despre care doctorul Mihai Craiu a oferit sfaturi pretioase.

Pe pagina sa de socializare, medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit despre „una dintre cele mai mari spaime la români (părinți, medici sau orice alt fel de specialist ce se intâlnește în mod obișnuit cu un grup de copii) – Streptofobia”, informeaza Dcmedical.ro.

Potrivit spuselor sale, parintii ar trebui sa ia aminte si sa respecte recomandarile specialistilor de la Institul National de Sanatate Publica.

„Exista o metodologie foarte clară privind scarlatina și faringita streptococică”, a spus el, continuand cu o serie de informatii importante.

Nu ajunge doar să ai o limbă zmeurie ca să fie pus diagnosticul de scarlatină

Citește și: Cancerul de san. Cum poate fi depistat daca NU avem simptome

„1. Un caz izolat de boală streptococică nu se abordează la fel ca un FOCAR de infecție streptococică. Dacă sunt 3 sau mai multe cazuri într-un timp de până la 10 zile interval, în aceeași colectivitate, atunci este focar.

2. În focar se vor face exsudate faringiene pentru depistarea purtătorilor sănătoși de SH. Iar în cazul depistării acestora, ei vor primi antibiotic în vederea eradicării SH exact ca și bolnavii. Dacă nu este focar, NU FACEM exsudate faringiene în mod nejustificat “la tot poporul”. Cu atât mai puțin unor copii din alte clase, copii ce nu s-au întâlnit cu bolnavii focarului respectiv.

3. Un pacient cu boală streptococică tratat corect cu antibiotice nu mai este contagios la 48 ore de la începerea antibioterapiei.

4. Nu ajunge doar să ai o limbă zmeurie ca să fie pus diagnosticul de scarlatină (vezi foto). Spun experții (în acest protocol de la INSP) că un pacient cu scarlatină are până în 14 ani (inclusiv), are febră, angină (amigdalită acută) și erupție cutanată micropapuloasă, eritematoasă, aspră la palpare (erupție pe piele, aspră cu pete mici și rosii). Nu vă autodiagnosticați, mergeți la medicul infecționist!”