Medic oncolog, afirmație îngrijorătoare. Dr. Florian Alexandru Nicula, medicul coordonator al Unității de Management pentru Screening la Institutul Oncologic din Cluj, afirmă că până 80% din cazurile de cancer mamar sunt depistate în stadii avansate în România, în condițiile în care resursele existente de screening sunt limitate.

Medic oncolog, afirmație îngrijorătoare! „Foarte multe, mult prea multe (cazuri în stadii avansate, n.r.), deci un procent de peste 60-80% în stadii III- IV incurabile. Un procent foarte mic de stadii II. În alte țări, în care au programe de screening, repartiția lor pe stadii e exact inversă, deci au până în 60-80% stadii curabile și 20% stadii avansate”, a afirmat dr. Nicula, citat de Mediafax.

Calitatea vieții lor, e foarte important

Citește și: Drama lui Florin Calinescu. Povestea sa de viata pare desprinsa dintr-un film!

“Acesta e efectul principal al programelor de screeing, care crește curabilitatea și crește supraviețuirea femeilor respective, calitatea vieții lor, e foarte important să se introducă un astfel de program”, mai spune medicul.

În România nu există suficiente unități mamografice acreditabile de calitate.

„Numărul de femei e limitat prin resursele care există în momentul de față. Nu există suficiente unități mamografice acreditabile de calitate care să facă screening, să acopere populațional screening-ul. Există un program al Ministerului Sănătății articulat de formare de personal în etapa I POCU și de investiții care să acopere această infrastructură”, a încheiat dr. Florian Nicula.

Un program național de screening de care să beneficieze mai multe femei ar putea fi realizat până în 2023, însă este nevoie de a forma personalul până atunci.

“Principala limită pe care o avem la această oră este personalul. Aici vorbim de foarte mulți radiologi care trebuie formați, trehnicieni care trebuie formați, fizicieni pentru aparatură care trebuie formați și plătiți și menținuți în țară și în sistem”, a mai spus medicul.

Afirmațiile au fost făcute în cadrul unui eveniment desfășurat la Palatul Parlamentului.