Măsuri luate de autorităţile române pentru împiedicarea infectării cu noul coronavirus. La noi în ţară sunt luate măsuri suplimentare pentru monitorizarea şi împiedicarea infectării cu noul coronavirus. Guvernul va cumpăra de urgenţă echipamente speciale de protecţie şi izolare şi va fi suplimentat numărul personalului medical pe aeroporturile internaţionale.

Ministrul sănătăţii a subliniat că măsurile sunt preventive şi că românii nu au motive să se alarmeze.

Guvernul a pregătit o ordonanţă de urgenţă pentru a spori capacitatea de răspuns în cazul răspândirii infecţiei cu noul virus din China în spaţiul european. La noi, deocamdată, nu este nici un caz şi nici în statele din jur, dar autorităţile vor ca sistemul să fie cât mai bine pregătit. Deciziile au fost anunţate după o reuniune a Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă, convocată de ministrul de interne Marcel Vela, la care a participat şi ministrul sănătăţii, Victor Costache. De săptămâna aceasta va fi alocat personal medical suplimentar pe Aeroportul Otopeni, unde există un circuit special pentru persoanele care vin în România din China.

Citește și: Bilanț îngrijorător! 110 țări sunt afectate de virusul COVID-10. Ce spune OMS?

Citește și: Ultimul virus mortal aparut pe planetă. Decizia istorică a OMS. Breaking news

Vor fi detaşaţi medici şi pe lângă Poliţia de Frontieră. De asemenea, au fost luate toate măsurile pentru diagnosticare şi tratament în trei centre de boli infecţioase, a mai spus ministrul sănătăţii, Victor Costache: :

”La nivel național, Institutul “Matei Balș” are capacitatea de a diagnostica orice caz suspect de coronavirus. Două alte institute din țară vor primi 100 de kituri de depistare a coronavirusului – ne referim la Iași și Cluj.”

În plus, vor fi cumpărate rapid noi tipuri de echipamente, a anunţat şi ministrul de interne, Marcel Vela:

”Echipamente individuale de protecție, camere de izolare cu presiune negativă, izolete cu presiune negativă pentru transport pe targă, seturi de suport cardiorespirator, compuse din ventilator, monitor și câte patru injectomate, substanțe pentru dezinfectare și filtre pentru echipamente de izolare.”

Măsurile vin şi în contextul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că lupta împotriva noului virus ce provoacă pneumonie reprezintă o urgenţă de nivel global.