Manifestații de amploare sunt anunțate pentru azi față de reforma pensiilor, iar o grevă a șoferilor de camion care vor salarii mai mari riscă să amplifice haosul din transporturi, în Franța, în 13-a zi de proteste sindicale conform presei internaționale.

Manifestațiile blochează orașul

Intrări închise ale gurilor de metrou, autobuze în care oamenii stau presați ca sardelele, haos în traficul rutier sugrumat de numărul prea mare de mașini, motociclete, biciclete, trotinete, râuri de oameni care curg în sus și în jos pe trotuare, dimineți și seri cu nervii și răbdarea puse la încercare de eforturile disperate de a urca în ce mai circulă – aceasta este viața parizienilor din ultimele două săptămâni.

Reforma pensiilor paralizează turismul

Citește și: Angajații serviciilor publice sunt în grevă generală 24 de ore

Suferă în egală măsură și turiștii veniți de la mii de kilometri pentru a se bucura de Parisul împodobit de sărbători. Cei care se deplasează între orașe din Franța întâmpină aceleași probleme, în condițiile unui orar extrem de perturbat al traficului feroviar la nivel național.

De astăzi, situația se complică și pe șosele și autostrăzi din cauza grevei șoferilor de camioane care intenționează să blocheze unele artere și puncte de taxare, precum și intrările în centre comerciale și depozite petroliere.

Revendicările lor nu au nimic de-a face cu legea pensiilor. Ei cer majorări salariale. Haosul va fi amplificat de manifestațiile uriași organizate după-amiază de sindicate în toată Franța.

Pentru Paris, șeful poliției a precizat că a fost interzisă o adunare paralelă a vestelor galbene de teama unor noi violențe și a dispus ca toate băncile, magazinele și restaurantele de pe traseul marșului sindicatelor să rămână închise și să-și protejeze vitrinele împotriva eventualelor distrugeri și jafuri.

Premierul Édouard Philippe a anunțat negocieri maraton cu sindicatele, mâine și joi, însă misiunea guvernului se dovedește foarte dificilă, în condițiile în care centralele sindicale nu s-au înțeles între ele, nu au aceleași nemulțumiri și nici aceleași revendicări.