Mancaruri romanesti. Nutritionistul Mihaela Bilic a dezvaluit care sunt cele mai sanatoase preparate, dar din varii motive alegem sa ni le prepare altii.

Ingredientele locale fac o chimie bună cu profilul nostru genetic, adică ne aduc și plăcere și sănătate

„Se vede treaba că ne-am săturat de mâncare italienească sau chinezească și mi s-a făcut iar poftă de ciorbe, sarmale și papanași. Tendința este una îmbucurătoare nimic nu ne satisface mai bine decât preparatele cu care au crescut și generațiile de români dinaintea noastră. În plus ingredientele locale fac o chimie bună cu profilul nostru genetic, adică ne aduc și plăcere și sănătate.

Citește și: Nutritionist celebru: "Nu s-a inventat nimic mai echilibrat in materie de nutritie"

Înafară de faptul că trebuie să ne modernizăm puțin metodele de gătire și să renunțăm la prăjeala în exces, sosurile cu rântaș și uleiul de floarea-soarelui din belșug, bucătăria românească este gustoasă și sănătoasă”, notează medicul nutriționist.

Mancaruri romanesti. Putem face din bucătăria românească un exemplu pentru Europa

„Indiferent că vorbim de supe, ciorbe, tocănițe, sarmale sau ardei umpluți, merită lăudat faptul că ele aduc laolaltă carnea, legumele și făinoasele (orez, cartofi, fasole etc) în proporții optime. Apoi nu trebuie uitat că sunt gătite sănătos, adică fiert/înăbușit/la cuptor.

Dacă introducem mai des în meniu peștele (saramură, nu prăjit) și nu uităm de mămăligă, ghiveci călugăresc, urzici și ciorbă de lobodă, putem face din bucătăria românească un exemplu pentru Europa. Cu o condiție: să avem cine să ne gătească!?!”, noteaza nutritionistul Mihaela Bilic.

„Pentru că o altă constatare, de data asta îngrijorătoare, a industriei de profil este că au crescut comenzile de mâncare și home-delivery cu 300%. Și segmentul de ready-meal, adică mâncarea gata gătită pe care o poți cumpăra de la supermarket, are o creștere spectaculoasă.

Cu alte cuvinte am început să mâncăm românește, doar că de gătit ne gătesc alții! Indiferent că e vorba de lipsă de timp, nepricepere sau doar comoditate, tendința prezentă este, fără niciun dubiu, consumul de mâncare gata gătită și livrată direct la ușă.

Mancaruri romanesti: Este important de știut că mâncarea gătită este mai sănătoasă

Probabil că tinerii consideră gătitul ca pe ceva complicat și costisitor, altfel nu văd de ce ar avea încredere mai multă în bucătari de la restaurant sau de la supermarket. Culmea e că mâncarea gătită acasă ar costa nici jumătate din preț, ți-ar da satisfacția că știi ce ai pus în oală/cratiță și ar însemna, pentru toți membrii familiei, un moment special petrecut împreună.

Însă haideți să fim realiști: bucătăreala nu-i pentru oricine și, indiferent cine a stat în bucătărie, este important de știut că mâncarea gătită este mai sănătoasă, mai echilibrată și mai hrănitoare decât produsele prelucrate/ambalate. Iar dacă există catering/ready-meal/restaurant unde să putem găsi ciorbă de lobodă sau urzici, nu pot decât să fiu fericită – altfel riscăm să nu le mai mâncăm niciodată.

Așa că de dragul păstrării tradițiilor românești, cred că putem accepta compromisul de a-i lăsa pe alții să gătească în locul nostru. Iar dacă o fac și bine, merită cheltuiala”, punctează Mihaela Bilic, într-o postare pe pagina sa de Facebook, potrivit DcMedical.