Care mai de care te invită să deguști. Plăcinte. Șuberek. Stați puțin, că mi-am notat cu atenție, să nu greșesc denumirile. Kebap. Hai că pe astea le știm. De pe la tarabele care ne înconjuară zilele.

Dar de Manti ați auzit? Asta înseamnă paste în amestecul asigurat de carne. Și vinete. Sunt și pe la noi. Ce diferă este combinația. Vinete și biftec.

Gozleme, iarăși o noutate, cel puțin când citești denumirea. Niște plăcinte mai mari, umplute cu brânză. Și Kofte. Știți ce e? Ciftele. Unii ar zice că se apropie oarecum cuvintele. Kofte. Chiftele. De Istanbul.

Citește și: Rețetă simplă și gustoasă de post! Paste cu sos de roșii și măsline

Dacă vă mai anunț una, vă bag în cață. De tot. Katmer cu fistic și cremă de lapte. Să vă văd. Ați mâncat așa ceva?

Urmează Lahmacum. Cuprinde o panoplie numai bună să-ți inunde papilele gustative, de la carne tocată, ardei capia roșu, boia de ardei până la piper negru, ceapă, usturoi, unt și roșii. Despre numărul de calorii nu mai are rost să facem vorbire. Câtă frunză și iarbă.

O să mă întrebați acum dacă nu cumva am făcut vreo excursie în Turcia, că tot suntem în anotimpul vacanțelor, și am stat la vreun hotel all-inclusive. Nu ați ghicit. Pur și simplu vă relatez ce am văzut aseară în parcul Herăstrău. Adică Festivalul Turcesc.

Ce am ochit, în timp ce încercam să mă strecor pe la câte o măsuță, să aflu, să întreb, să scriu denumiri și definiții. Că nu te lăsa lumea. Românii.

Cozi cu nemiluita. La plăcinte. De-asta mi-am început relatarea cu plăcintele. Aici era iureșul de nedescris. Nici nu se putea altfel! Arată bine, nu ai ce zice.

Se degusta, o să fiu așa, diplomat. Să folosesc expresia înfulecat? Nu se cuvine! Deși nu poți trece peste anumite aspecte ale vieții.

Adevărul e că bucătăria turcească nu-ți lasă loc de întors. Dacă ai intrat în horă, joci. Pentru că tentația e mult prea mare. Susținută și de arome, dar mai ales de îndemnul fără cusur al comersanților. Care te primesc în lumea lor cu o mică închinăciune, ca și cum ți-ar sta la dispoziție.

În fiece cuvânt e o taină din care Orientul își țese povestea. Te pierzi. Câteva minute despre care poți spune că n-au fost în van.