Ludovic Orban avertizează! Ce se va întâmpla cu majorarea pensiilor. Declarații de ultimă oră

Creşterea pensiilor cu 40% din luna septembrie nu este o certitudine, declară premierul Ludovic Orban. Într-un interviu pentru HotNews, premierul României a explicat de ce va depinde procentul care va fi primit în plus de pensionari.

Ludovic Orban avertizează: „Totul depinde de cum evoluează economia”

Ludovic Orban avertizează: „Banii sunt prevăzuţi, dar totul depinde de cum evoluează economia. Dacă reuşim să asigurăm un trend economic solid, o creştere economică consolidată, să relansăm investiţiile, să îmbunătăţim colectarea se poate realiza lucrul respectiv. Dar, repet, totul depinde de cum evoluează economia, totul depinde de cum evoluează ca urmare a economiei încasările bugetare şi mai ales de perspective. De regulă, creşterile trebuie să fie legate de nişte indicatori economici obiectivi. PSD a făcut varză sistemul de pensii”, a spus Ludovic Orban.

Citește și: Ce se va întâmpla cu majorarea pensiilor. Am aflat de la ministru muncii

Datele Mnisterului de Finanţe arată că majorarea pensiilor de la toamnă va aduce cheltuieli în plus de 16 miliarde de lei până la sfârşitul anului şi de 50 de miliarde anul viitor. Sunt sume despre care reprezentanţii Băncii Naţionale au avertizat, de mai multe ori, că ar putea avea un impact negativ asupra stabilităţii macro-economice.

Ce se întâmplă cu alocațiile pentru copii? Dublarea alocației pentru copii va fi amânată până la 1 iulie, când va avea loc prima rectificare bugetară, a declarat aseară premierul Ludovic Orban. Deși există dorință de a pune în practică acest demers, el este imposibil, pentru că nu există bani cuprinși buget, a mai spus premierul.

„Intrarea în vigoare a legii este ulterioară legii bugetului de stat. În legea bugetului de stat nu am cuprins sumele necesare, care sunt destul de mari, sunt peste şase miliarde de lei, pentru a putea susține această măsură. De altfel, nici nu avem voie, constituțional și legal, să generăm cheltuieli fără să existe sursă în legea bugetului”, a fost anunțul făcut de premierul României.